Перфектният козунак! Целият ви дома ще заухае на портокалов ароматНеобходими

...
Перфектният козунак! Целият ви дома ще заухае на портокалов ароматНеобходими
Коментари Харесай

Козунак със захарни портокалови кори

Перфектният козунак! Целият ви дома ще заухае на портокалов мирис

Необходими Продукти

За маята


● квас - 20 г
● захар - 1 с.л.
● брашно - 2 с.л.
● прясно мляко - 50 мл

За тестото


● брашно - 500 г
● яйца - 3 бр.
● прясно мляко - 100 мл
● олио - 50 мл
● масло - 50 мл
● захар - 150 г
● лимонен сок - 1 ч.л.
● сол - 1щипка
● ванилия

За портокаловите кори


● портокалова кора - 40 г
● захар - 4 с.л.

За намазване


● яйца - 1 бр.
● захар - за поръсване

Начин на подготвяне

За да стане козунакът, в стаята в която го вършиме, през целия развой би трябвало да е топло.

За маята: затоплете леко млякото и в него разтворете маята и захарта, прибавете брашното и разбъркайте до гладка каша, най-после поръсете с малко брашно и оставете да шупне за 10-15 минути на топло. В това време пресейте брашното и солта и направете кладенче. Затоплете млякото и разтворете в него захарта, ванилията и лимоновия сок. Разтопете кравето масло и го смесете с олиото, като ги разбъркате добре. Разбийте яйцата с половината от мазнината.

След като всички съставни елементи са подготвени, може да започнете да месите по следния метод: в кладенчето сипете разрушените с половината лой яйца, към този момент шупналата квас и започнете да месите, като последователно прибавяте сместа от мляко и захар.

Месите до цялостното асимилиране на брашното, след това стартирате да прибавяте останалата лой, като си намазнявате ръцете и месите до асимилиране на мазнината от тестото и отново по този начин до привършване на мазнината и до приемане на мехурчета по тестото (на мен ми лиши 20 минути).

Прехвърлете тестото в намаслена купа и оставете да втаса за един час, не по-малко, на топло. В това време направете портокаловите кори. Обелете с картофобелачка единствено оранжевата част на кората и след това нарежете на по-дребни части. Сложете ги в тенджера и сипете една чаша вода, сложете да заври и оставете да къкрят 2-3 минути. Свалете от котлона и изплакнете със студена вода. Върнете корите в тенджерата, сипете захарта и 8 с.л. вода.

Сложете да се варят за към 5 минути на слаб огън, с цел да не загорят. После прецедете останалата течност и оставете корите да се охладят изцяло. Премесете към този момент втасалото тесто с портокаловите кори и разделете на три равни елементи.

От тях оформете дълги фитили, които сплетете на плитка. Застелете с хартия за печене дълбока тава с диаметър 30 см. Намажете с олио и в центъра сложете огнеупорна чаша, прехвърлете сплетеното тесто и оформете венец. Оставете да втаса за още един час, не по-малко, на топло. Втасалия козунак намажете с разрушено яйце и поръсете със захар.

Печете в авансово загрята на 180 градуса фурна до подготвеност. Не отваряйте фурната през първите 20 минути от печенето. Когато козунакът се изпече изключете фурната и оставете козунака вътре за още 15-20 минути.

Забележка: Козунакът не става доста сладостен, само че моят съвет е да не добавяте повече захар, тъй като има възможност да не бухне.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР