Пентагонът отхвърли предложението на Полша да прехвърли своите изтребители МиГ-29

...
Пентагонът отхвърли предложението на Полша да прехвърли своите изтребители МиГ-29
Коментари Харесай

Пентагонът отхвърли предложението на Полша за МиГ-29

Пентагонът отхвърли предлагането на Полша да трансферира своите изтребители МиГ-29 на Съединени американски щати за доставка в Украйна. Белият дом по-рано съобщи, че е в полемики с полското държавно управление да достави Украйна със своите изтребители от руската епоха, а  Съединени американски щати да им дават Ф-16.

Говорителят  на Пентагона Джон Кърби уточни, че предлагането на Полша да даде всички свои изтребители МиГ-29 на американските военновъздушни сили във военната база „ Рамщайн “ в Германия и по-късно те да бъдат предоставени на Украйна не се приема за подходящо.

Високопоставен чиновник на Държавния департамент съобщи през вчерашния ден, че Полша не се е съветвала със Съединените щати преди да направи изказването си, а съгласно Джон Кърби предлагането е прекомерно рисковано и  решаването на този въпрос не е елементарно, откакто Русия направи заплашителни изказвания при положение, че някой даде оръжия на украинците.

Според наблюдаващи администрацията на Байдън се е оказала напълно неподготвена за полското предложение.

Твърденията са, че концепцията не е била обсъждана със Съединени американски щати и с държавния секретар Антъни Блинкън при скорошното му посещаване в Полша. Преди да бъде обявена обществено, държавният подсекретар по политическите въпроси Виктория Нюланд означи,  че Съединени американски щати и Полша са били в съвещания от няколко дни  в тази връзка, само че съгласно нея това е бил „ неочакван ход на поляците “.

Изненадващото полско известие се приема като усложняващо визитата на вицепрезидента Камала Харис, която би трябвало да дойде във Варшава през днешния ден.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР