Пенсионирането се оказва огромно предизвикателство заради това, че не могат

...
Пенсионирането се оказва огромно предизвикателство заради това, че не могат
Коментари Харесай

Все повече от нас пазаруват стаж за пенсия

Пенсионирането се оказва голямо предизвикателство поради това, че не могат да се изпълнят законовите условия. Над 4000 души всяка година прибягват до пазаруване на застрахователен стаж, с цел да могат да се пенсионират, съобщи Българска национална телевизия.

Съгласно пенсионната промяна от 2015 година гладко порастват както възрастта, по този начин и стажът за пенсиониране. В годините на прехода доста сънародници имат и изчезнали години от нужния стаж. Расте доста и броят на хората, които се възползват от законовата опция да се пенсионират една година предварително, само че против понижена доживот пенсия.

По данни на Национален статистически институт, през 2017 година, 4118 души са си закупили спомагателен стаж до 5 години, както позволява законът. През 2018-а те към този момент са 4355.

Главният специалист в дирекция „ Пенсии “ на института Мария Братоева показа и предварителните данни за 2019: „ Броят пенсионери с новоотпуснати пенсии, откупили застрахователен стаж до пет години, е 2763 лица. Това са предварителни данни към 22 януари 2020 година и броят сигурно ще нарасне след култивиране на заявките за разпределяне на пенсия, подадени в края на 2019 година. Наблюдава се наклонност, че броят на хората, които желаят да си закупят недостигащ стаж, се усилва в края на всяка календарна година “.

Причината е, че цената на един месец застрахователен стаж пораства при започване на новата година поради минималния застрахователен приход който. Затова и хората бързат да си платят с недостигащия застрахователен стаж в края на годината, изясни тя. Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване, цената на недостигащия застрахователен стаж е 19,08%, или какъв брой е осигурителната вноска за фонд „ пенсии “, върху минималния застрахователен приход на самоосигуряващите се. Изчислява се все още на пазаруването.

Стаж могат да си купят хората, приключили висше или полувисше обучение и придобилите просветителна или научна степен „ лекар “. Те могат да закупят стаж за интервала на образованието си. Могат да се възползват и хора, на които не доближават до 5 години застрахователен стаж.

По данни на Национален осигурителен институт пораства и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предварително. През 2018 година те са били 3612, а за 2019 година - 5317. Размерът понижава с 0,4% за всеки недостигащ на лицето месец възраст до общата възраст.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР