Пенсионери остават без помощи за отопление. Причината е добавката от

...
Пенсионери остават без помощи за отопление. Причината е добавката от
Коментари Харесай

Остават ли пенсионери без помощи заради добавката от 50 лв.?

Пенсионери остават без помощи за отопление. Причината е добавката от 50 лв., която се дава към всички пенсии към този момент близо една година. Заради нея хората не могат да изпълнят условието за приход, с цел да получат помощите, алармира омбудсманът Диана Ковачева, представена от Труд.

По думите ѝ доста хора, които ще получат добавка от 50 лв., се тормозят, че ще прескочат прага за приемане на помощи за отопление.  “Изпратих рекомендация да се вземе поради добавката от 50 лева, поради която има доста хора, които могат да прескочат линията ”, съобщи омбудсманът.  

Право на помощ за отопление имат хора и фамилии, чийто средномесечен приход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявката, е по-нисък или еднакъв на самостоятелно избрана граница за достъп - или така наречен диференциран най-малък приход, който зависи от възрастта, фамилното състояние, здравословното положение, наличието/липсата на общуване и други. Той се дефинира като % от обезпечения най-малък приход за страната, който за тази година е 75 лв..

Размерът на месечната помощ е разликата сред диференцирания най-малък приход, както е избран по отношение на обстановката на съответния човек и неговия приход от предходния месец. Например в случай че живеете самичък и сте над 75 години, ДМД за вашата обществена категория е 123,75 лв.. Ако вашият приход е 100 лв., месечната помощ е в размер на 23,75 лв.. Освен по прихода, тези хора би трябвало да дават отговор и на други условия - да нямат подписан контракт за даване на благосъстоятелност против прехрана и/или гледане, да не са пътували зад граница на лични разходи през последните 12 месеца, както и спестяванията на член от фамилията да не надвишават 500 лева

803 000 души получават пенсии под линията на беднотия от 369 лв., сочи справката от Национален осигурителен институт, която омбудсманът е получила. “Изпратих рекомендация до обществения и финансовия министър с настояването да бъдат обновени пенсиите по този начин, че те въпреки всичко да надвишават линията на беднотия ”, добави Ковачева. Според нея системата е несправедлива по отношение на тези, които имат стаж за пенсиониране, само че нямат навършени години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР