Пекин се отвръща от Кремъл - заради големите руски загуби

...
Пекин се отвръща от Кремъл - заради големите руски загуби
Коментари Харесай

Защо Китай се отвръща от Русия


Пекин се отвръща от Кремъл - поради огромните съветски загуби в Източна Украйна. За осезаемото разграничаване има обаче и други аргументи. Ето кои са те, съгласно Александър Гьорлах:

В какво положение е приятелството между диктаторите Владимир Путин и Си Дзинпин? Отношенията сред двамата, които през февруари към момента се кълняха във взаимно дружеско доверие, в този момент се трансформират с всеки минал ден.

Още преди срещата им в Самарканд се виждаше, че Пекин се отвръща от Путин. Във войната в Украйна се бе стигнало до поврат и Киев съумя да си възвърне изгубени територии. Си, който пристигна в Узбекистан, с цел да покаже на Китай и на света, че може като държател да господства над цели международни райони, не искаше да го съпоставят с губещия Путин.

Отдръпването на Пекин

Но това не е единствената причина, заради която Пекин се дистанцира от ден на ден и повече от Русия. Китай би могъл да поддържа Путин в Украйна, защото не преследва лични ползи в тази страна. Същото важи за Путин, който в тази ситуация с Тайван е на страната на Си. Но защото сега Путин очевидно губи своята война, той заплашва да прибегне до най-драстичното средство - ядреното оръжие. Глобалната дестабилизация, която би могла да настъпи вследствие на този първи нуклеарен удар след Втората международна война, не би била в интерес на Китай. При това Китай се безпокои по-малко за своите пазари в Европа, в сравнение с за тези в централноазиатските страни, членували в миналото в Съюз на съветските социалистически републики.

Шанхайската организация за съдействие, по време на чиято намира се видяха Си и Путин, служи на Пекин да разшири въздействието си в сферите от някогашния Съветски съюз. Щом Русия заплашва Украйна с нуклеарен удар, тя разсънва по този начин у страните от Централна Азия опасенията, че във всеки миг може да насочи военни закани и към тях. Недоверието, зародило по този мотив в района, прави всяко задълбочено съдействие невероятно.

Забележително е по какъв начин Путин прикрива яда си във връзка с това, че Китай прави в Централна Азия точно това, в което Кремъл укорява свободния свят в Украйна: че навлиза в орбитата на Русия и прави там каквото си желае. Но Русия е попаднала под цялостна взаимозависимост от Китай - Си може безпроблемно да господства над Путин. А съветският президент просто трябва да слуша. Това стана ясно даже и единствено около събитието, че в Самарканд Путин трябваше да се умилква на Си и да признае за протокола, че схваща " въпросите и загрижеността "  на Китай по отношение на войната в Украйна и естествено ще ги има поради.

Оръжейна конкуренция пред портите на Китай

Китай няма да изостави Русия, защото преференциалният импорт на петрол и газ оказват помощ на китайската стопанска система във време, в което цените на тези първични материали порастват интензивно по целия свят. Китайският външен министър Ван И обаче посочи възходящото въздействие на Китай над Русия пред Организация на обединените нации като настоя да стартират договаряния. Това, че самият Китай прибягва към империалистическа изразителност и е подготвен да задейства армията против всички, които не работят в негова изгода, не беше упоменато.

Приложението на съветски нуклеарни оръжия би раздрусало цялата геополитическа конструкция на Азия. Тъй като в Камбоджа, Тайланд и Виетнам биха могли да помислят, че единствено техни лични атомни оръжия биха могли да бъдат сигурна отбрана от китайска инвазия. Китай обаче не би желал сходна оръжейна конкуренция на прага си. Още занапред страни като Индия, Филипините или Тайван към този момент са нараснали оръжейните си разноски и са сключили военни съюзи или интензифицирали съдействието си в досегашните, с цел да бъдат готови при положение на нахлуване от страна на все по-агресивния Китай.

Александър Гьорлах е старши теоретичен помощник в Съвета по нравственос в интернационалните връзки " Карнеги " и теоретичен помощник в Института за интернет към Оксфордския университет. Живял е в Тайван и Хонконг.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР