Пекин се опасява, че японският министър-председател Фумио Кишида може да

...
Пекин се опасява, че японският министър-председател Фумио Кишида може да
Коментари Харесай

Китай се опасява от втвърдяване на тона на Япония към него

Пекин се притеснява, че японският министър-председател Фумио Кишида може да схване корав метод към ръководеното от комунистите държавно управление на Китай, откакто партията му за горна камара на Народното събрание в неделя, оповестява организация " Киодо ".

Освен това Пекин следи от близко дали шокиращото ликвидиране на някогашния японски министър председател Шиндзо Абе, считан за корав реакционер в Китай, ще стимулира Кишида да преразгледа пацифистката Конституция на страната , показаха дипломатически източници.

Смята се, че китайският президент Си Дзинпин желае да избегне дипломатически спор с Япония, защото се стреми към укрепване на въздействието си вкъщи, с цел да си подсигури трети мандат отпред на ръководещата комунистическа партия на идния конгрес тази есен.
 Пекин упрекна Япония, че прекалява със спекулациите за военна опасност от Китай
Пекин упрекна Япония, че прекалява със спекулациите за военна опасност от Китай

Япония в действителност желае мир и непоклатимост в Източна Азия, тя би трябвало неотложно да спре да предизвика борба сред огромните сили

Тази година се навършват 50 години от възобновяване на дипломатическите връзки сред Китай и Япония, което подтикна Си да се опита да усъвършенства двустранните връзки в съдействие с държавното управление на Кишида.

Откакто Кишида встъпи в служба като министър председател през октомври 2021 година, Пекин се надява, че Токио ще преследва добре уравновесена дипломатическа тактика по отношение на него.

Източник от китайското държавно управление обаче счита, че Япония би трябвало да преразгледа своята политика към Китай, защото Кишида е почнал да дава обещание да следва " наследството " на Абе, който беше поел ангажимент да внесе ремонти в пацифистката конституция на страната, написаната от Съединени американски щати след Втората международна война.
 Япония нащрек поради китайска подводница край териториалните ѝ води
Япония нащрек поради китайска подводница край териториалните ѝ води

Напрежението в Тихия океан продължава

Изявленията на Абе по въпроси в региона на сигурността и нуклеарните оръжия в Източна Азия, а също и по отношение на Тайван, който Китай счита за своя отцепническа провинция, която да бъде присъединена още веднъж към континенталната част на страната със мощ, постоянно предизвикваха напрежение в връзките сред Пекин и Токио.

Отричайки японската инвазия в Китай, Абе си завоюва " неприятна известност " в Пекин и други азиатски страни, нападнати от японските имперски сили преди и по време на Втората международна война.

67-годишният Абе, който стана най-дълго управлявалият министър-председател на Япония,, до момента в който изнасяше тирада в Нара.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР