Пекин. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин

...
Пекин. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин
Коментари Харесай

РИА Новости: Русия и Китай подписаха декларация за съвместните си интереси в сферата на сигурността

Пекин. Руският президент Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин подписаха взаимно изказване за навлизането на интернационалните връзки в нова епоха и световно стабилно развиване, предава РИА Новости , като се базира на известие от Кремъл.

„ Страните са единомислещи в разбирането, че демокрацията е универсална човешка полезност, а не привилегия на обособени страни, нейното поощряване и отбрана са обща задача на цялата международна общественост “, се споделя в текста.

Сред основните разпореждания на документа са изказванията, че Москва и Пекин:

— имат намерение да се опълчват на външна интервенция във вътрешните работи на суверенните страни, да се опълчват на подкопаването на международната сигурност и да се опълчват на „ цветните революции “;

—са ориентирани към подсилване на ШОС и повишение на ролята й за образуване на полицентричен международен ред, учреден на правилата на устойчива сигурност;

— приканват нуклеарните страни да подхващат стъпки за понижаване на рисковете от нуклеарни войни;

— желаят да засилят работата по свързването на проектите за развиване на Евразийския стопански съюз и самодейността „ Един пояс, веднъж “ за задълбочаване на практическото съдействие сред ЕАИС и Китай;

—план за задълбочаване на практическото съдействие в региона на устойчивото развиване на Арктика;

— ще работят за подсилване на ролята на АСЕАН като основен детайл от районната архитектура;

— отстояват равни права за надзор върху интернет и смятат за неприемливи опитите за ограничение на правото за контролиране на националните сегменти;

-възнамеряват твърдо да отстояват неприкосновеността на резултатите от Втората международна война и открития следвоенен международен ред, да пазят престижа на Организация на обединените нации и справедливостта в интернационалните връзки и да се опълчват на опитите за отказване, изкривяване и подправяне на историята.

Част от изказването е отдадено на интернационалната конюнктура. В текста се акцентира, че никоя страна не може и не би трябвало да подсигурява своята сигурност настрана от сигурността на целия свят и за сметка на сигурността на другите.

„ Отделни страни, военно-политически съюзи или обединения преследват задачата да получат директно или индиректно едностранни военни преимущества в ущърб на сигурността на другите, в това число посредством нелоялна конкуренция, ускоряват геополитическото съревнование, разпалват конфронтация и борба, съществено подкопават реда в региона на интернационалната сигурност и световната стратегическа непоклатимост “, се споделя в обявата.

В тази връзка страните:

-се опълчват на по-нататъшното разширение на НАТО;

— призоват Северноатлантическия алианс да се откаже от идеологизираните подходи от ерата на Студената война;

- опълчват се на образуването на затворени блокови структури и противоборстващи лагери в Азиатско-Тихоокеанския район.

„ Русия и Китай поставят поредни старания за създаване на равнопоставена, отворена, приобщаваща, ненасочена против трети страни система за сигурност в Азиатско-тихоокеанския район (АТР), която подсигурява мир, непоклатимост и разцвет “, се споделя в изказването.

КНР се отнася с схващане и поддържа предложенията на Руската федерация за образуване на дълготрайни правно обвързващи гаранции за сигурност в Европа, се прибавя в текста.

Днес Путин дойде на посещаване в Пекин, дневният ред включва връзка с китайския водач и присъединяване в церемонията по откриването на Олимпийските игри.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР