Пекин е използвал много от своите ресурси. Преди десетилетие Китай

...
Пекин е използвал много от своите ресурси. Преди десетилетие Китай
Коментари Харесай

Китай изчерпва водните си запаси. Това е голям проблем за Азия

Пекин е употребявал доста от своите запаси. Преди десетилетие Китай става най-големият вносител на селскостопански артикули в света. Обработваемата земя се свива поради несъразмерното потребление. Освен това страната е й най-големият вносител на сила в света: Китай внася три четвърти от петрола, който употребява. Това написа един от създателите на новата книга, наречена " The Danger Zone " за Bloomberg.

Ситуацията с водата в Китай е изключително напрегната. В Китай се намира 20% от международното население, само че единствено 7% от питейната вода. Цели райони, изключително на север, страдат от дефицит на вода и суша.

Хиляди реки са изчезнали на фона на индустриализацията и замърсяването. Много от реките са с недобро качество на водата и броят им продължава да се усилва. Според някои оценки 80% - 90% от подземните води в Китай и половината от речните са прекомерно мръсни с цел да стават за пиянство. Над 50% от подземните води и 25% от речните не могат да се употребяват даже в индустрията и земеделието.

Това е проблем, който ще излезе скъпо на Китай. Страната е принудена да отклонява водата от относително влажни райони към севера, който е обиден от сушата най-сериозно. Експерти считат, че се губят над 100 милиарда $ годишно вследствие на дефицита на вода . Недостигът и засегнатото селско стопанство опустошават огромни имоти земя. Енергийни дефицити, поради дефицита на водни ресурси, към този момент са постоянно събитие в цялата страна.
 Суша заплашва най-големият експортьор на соево брашно в света
Суша заплашва най-големият експортьор на соево брашно в света

Нивото на реката, по която се транспортира стоката, е рекордно ниско

Нещо повече - китайските управляващи оповестиха, че Гуанджоу и Шенжен ще се сблъскат със суша през идната година.

През 2005 година министър председателят Уен Джиабао разгласи, че дефицитът на вода заплашва " оцеляването на китайския народ ". Ясно е, че дефицитът на запаси и политическата неустойчивост постоянно вървят ръка за ръка. Проблемите с водата предизвикват И геополитически спорове.

Голяма част от прясната вода на Китай се намира в региони като Тибет да вземем за пример. Комунистическото държавно управление го завладява със мощ и поема властта там през 1949 година В продължение на години Китай се пробва да реши провокациите си с ресурсите, като притиска съседите си.

С построяването на няколко огромни язовира на река Меконг, Пекин провокира повтарящи се суши и опустошителни наводнения в Югоизточна Азия - Тайланд и Лаос.

Според индийския анализатор Брахма Челани, " териториалното разширение на Китай в Южнокитайско море и Хималаите е в резултат на напъните за заграбване на водни запаси ". Може да се каже, че колкото по-жаден е Китай, толкоз по-опасен е.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР