Печките на дърва в градските райони са отговорни за почти

...
Печките на дърва в градските райони са отговорни за почти
Коментари Харесай

Печките на дърва са причина за половината от раковите заболявания в градовете

Печките на дърва в градските региони са виновни за съвсем половината от излагането на хората на химикали, причиняващи рак, които се съдържат в нечистите частици на въздуха. Това демонстрира ново проучване, оповестено в списание Atmospheric Chemistry and Physics.

Поливинилхлоридните ароматни въглеводороди (ПАВ) в дребните частици на замърсяването се получават при изгарянето на горива и от дълго време е известно, че имат канцерогенно деяние. В новото изследване са прегледани източниците на ПАВ и е открито, че при изгарянето на дърва се отделят повече, в сравнение с от дизеловото гориво или бензина, употребявани в колите.

Анализът е изработен в Атина, Гърция, само че откривателите са безапелационни, че това не е необикновен случай. Те обявиха, че изгарянето на дърва в домовете е забележителен проблем за качеството на въздуха в градовете в цяла Европа.

" Атина не е изключение - тя е по-скоро представителна извадка ", сподели Атанасиос Ненес от Фондацията за проучвания и технологии " Хелас " в Патра, Гърция, който е част от екипа, изготвил изследването.

Изследвания, оповестени предходната година, също сочат, че изгарянето на дърва в домовете е най-големият източник на замърсяване на въздуха. Във Англия това води до отделянето на три пъти повече СО2 от автомобилния трафик, макар че единствено 8% от английското население употребява печки на дърва.
Смъртността от ракови болести в Съединени американски щати е спаднала с четвърт за последните 20 години
Смъртността от рак в Съединени американски щати е намаляла с 25% от своя връх през 1991 година до момента. Това се дължи основно на понижения брой пушачи, само че също...
Прочети повече
Дори новите печки на дърва, отговарящи на стандарта за " екодизайн ", към момента отделят 750 пъти повече замърсяване с дребни частици от актуалния тежкотоварен автомобил. 

В рамките на новото проучване са вземани фонови проби от въздуха в Атина всеки ден в продължение на една година. Те са оценени за съществуването на 31 ПАВ и необятен набор от други химични маркери. Специфичните съединения се свързват с другите източници на замърсяване и това е разрешило на учените да изчислят каузи на ПАВ, създавани от всеки източник. Те открили, че 31% от годишните ПАВ идват от изгарянето на дърва, най-много през зимата, 33% - от дизелово гориво и петрол, а 29% - от бензин. Някои обаче са по-канцерогенни от други и когато това се вземе поради, делът на риска от рак за хората вследствие на изгарянето на дърва нараства до 43%, при дизела и нефта - 36%, а при бензина - 17%.

" Знаем, че димът от горенето на дърва е доста по-токсичен от другите типове частици ", споделя Ненес, а резултатите ясно демонстрират, че горенето на дърва е главен фактор за дълготрайния канцерогенен риск.

Според откривателите равнището на замърсяване с ПАВ нормално е едно от най-високите в градовете в Китай. 

" Като се има поради излагането на канцерогени и разширеното потребление на горенето на дърва в цяла Европа, например във Франция, Германия, Ирландия и Обединеното кралство, неотложно са нужни европейски дейности и политики, ориентирани към контролиране на излъчванията от горенето на дърва, защото те могат да доведат до обилни изгоди за публичното здраве ", обявиха учените.
София в топ 15 на градовете с най-замърсен въздух
И през днешния ден въздухът над София е нечист. Според данните на международния уебсайт airvisual.com в днешния ден София е на 15-о място по замърсяване...
Прочети повече
Ненес разяснява, че ПАВ не са единственият канцероген в дървесния пушек, а в него има и доста други съединения, които повреждат здравето. " Дървесният пушек е изключително мощен и предизвиква всевъзможни болести - от рак до оксидативен стрес, който води до инфаркти и инсулти, затлъстяване, прибързано стареене, диабет - всичко, което е обвързвано с възпаления в организма. Така че като цяло съм в действителност угрижен ", сподели той.

Професор Алисън Томлин от Университета в Лийдс, Англия, съобщи, че прекосяването към електрически коли ще понижи излагането на ПАВ от трафика. " Въпреки това, в случай че не бъдат създадени подобаващи способи за понижаване на излъчванията на ПАВ от домашните печки на дърва и котли, те ще продължат да съставляват забележителен риск за здравето ", сподели тя.

Проучването в Атина демонстрира, че огромна част от излагането на ПАВ е станало през зимни дни със слаб вятър и дъжд, което значи, че дървесният пушек не се е разпръснал. Томлин съобщи, че въвеждането на " дни без горене " може да бъде потребна краткосрочна мярка. " Въпреки това, използването на такава политика или даже по-широки ограничавания за изгаряне на дърва в гъсто обитаемоте региони може да се окаже предизвикателство ", сподели тя.

По-рано през декември общинският съвет на Утрехт в Нидерландия разгласи дотации в размер до 2 000 евро, с цел да насърчи хората да подменят печките и камините си на дърва за да се пречисти въздухът в града.

 

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР