PCR и антигенните тестове по никакъв начин не са еднакви.

...
PCR и антигенните тестове по никакъв начин не са еднакви.
Коментари Харесай

Проф. Христова с извънредни новини за антигенните тестове и броя на заразените след приравняването им

PCR и антигенните проби по никакъв метод не са идентични. PCR тестванията са доста по-чувствителни и характерни, по тази причина и бяха употребявани като златен стандарт до момента и бяха единствените, на които се разчиташе.

Последното потомство антигенни проби към този момент са с над 90% сензитивност, демонстрират едно много високо равнище, на което ние можем да се доверим, изясни пред Българска национална телевизия проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Положителният резултат от антигенен тест, изключително при съществуване и на признаци, е благонадежден резултат за ковид, безапелационна е проф. Христова.

При PCR теста първо се отделя РНК от тестът и това лишава повече от час, сумарно трябват няколко часа, по тази причина толкоз се бавят резултатите. Антигенният тест почива на реакция, която се появява в първите няколко минути и по тази причина и резултатите са доста по-бързи, изясни още експертът.

При всички случаи, след признаването на антигенните проби статистката ще се увеличи, само че надали случаите ще са взривоопасно доста, счита проф. Христова.

"Мерките дадоха резултат. Те би трябвало да продължат, в случай че желаеме кривата на разпространяването трайно да тръгне надолу, заяви още експертът.

"Ваксината ще желае време, с цел да може необятно да се обхване популацията. Пак ще би трябвало обикновените хигиенични ограничения да съблюдаваме.

Мисля, че процентът от искащи да си сложат имунизацията ще нарасне най-малко до 50% ", предвижда тя.

„ От имунизациите има голям смисъл. От една страна, с цел да спрем разпространяването. Има смисъл и за съответния човек – да се защищити от тежко заболяване, от тежки затруднения и да живее по-нормално.

Ваксината ще ни защищава сред 6 и 12 месеца. Но даже и да се постанова след година отново да си слагаме, си заслужава”, уточни тя.

"Ако нямаше ограничения и ваксина, пикът щеше да е януари-февруари. С едно леко повишаване с антигенните проби, това ще е платото, което ще задържим”, предвижда експертът.

„ Очаквам ново разпространяване на вируса. Той ще продължи да циркулира, до момента в който не предприемем ограничения за разпространяването му”, съобщи проф. Христова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР