Пчелите изпълняват ключова роля на нашата планета. Някои дори твърдят,

...
Пчелите изпълняват ключова роля на нашата планета. Някои дори твърдят,
Коментари Харесай

Науката обяснява какво ще стане, ако всички пчели умрат

Пчелите извършват основна роля на нашата планета. Някои даже настояват, че в случай че те изчезнат, човечеството неизбежно ще ги последва. На фона на фрапантния спад на популацията на пчелите имаме ли мотив за терзания? Какво ще се случи, в случай че всички печели на Земята умрат?

Казано напълно просто – в случай че едно растение основава някакъв цвят, то можете да сте сигурни, че пчелите оказват помощ в процеса на размножаване. Връзката сред тях се е развила до съвършенство през вековете. Растенията основават пъстри цветове, които притеглят пчелите. Пчелите от своя страна имат тела, наподобяващи велкро. По този метод те придвижват цветния прашец от мъжката част на растението до женската.

Този на пръв взор простоват механизъм е виновен непосредствено за продукцията на 70 % от плодовете, зеленчуците, ядките и семената, които консумираме всекидневно. Казано другояче – това са към 200 милиарда $ доходи от сферата на земеделието. Тази голяма отговорност се реализира от огромни групи от „ комерсиални “ пчели, отглеждани от професионални пчелари с една-единствена цел – да бъдат превозени до ферми или овощни градини и да оказват помощ в разнасянето на цветния прашец.

От 2006 година насам обаче тези работливи пчелички стартират мистериозно да изчезват. Отчетено е, че близо 1/3 от комерсиалните пчели изостават кошерите си. Някои пчелари даже настояват, че 90 % от техните пчели просто са си отпътували. Отговорност за това (поне в някои колонии) носят вируси, паразити и разнообразни червеи. В момента обаче учените считат, че клас инсектицид, наименуван неоникотиноид, е отговорен в най-голяма степен. Този невротоксин се употребява за унищожаването на вредители, ядящи реколтата. Той обаче визира и централната нервна система на пчелите, когато те употребяват инфектиран с него нектар. Щом този нектар бъде отвеян в колониите, всички пчели в тях също могат да бъдат наранени. Това от своя страна довежда до всеобщо комплициране и дезориентация. Не на последно място – би трябвало да отчетем въздействието и на релативно дългите и студени зими, неналичието на генетично многообразие в комерсиалните пчели и не чак толкоз разнообразния нектар по полетата.

Ако тази наклонност продължава, цели хранителни вериги може да бъдат застрашени от изгубване. Да вземем за образец бадемите. Черупките на тези ядки се употребяват за храна на добитък и пилета. По-малко пчели значи по-малко бадеми и надлежно – по-малко фермерски животни, сирене, мляко, яйца и месо. Да не приказваме, че бадемите се употребяват и производството на зърнени закуски, хлебни произведения и доста други хранителни артикули. Млекодайните животни също ще бъдат наранени съществено в резултат на изгубването на люцерната.

Обичате кафе рано заран? Имайки поради, че пчелите опрашват Coffea arabica, чийто семена човечеството отглежда за произвеждане на кафе, можете умерено да отпишете и него. Без пчели диетата ни ще се състои главно от царевица, жито и ориз, защото това са растения, които се опрашват с помощта на вятъра.

Как стоят нещата с облеклата ни? Памукът съставлява към 35 % от тъканите по света. Съответно – забравете за хубавите си сини дънки, качествените матраци, хавлиените кърпи и висококачествените хартиени артикули.

Казано другояче – без пчелите ще живеем в един напълно друг свят, придружен с извънредно утежняване на световната стопанска система. Човечеството надали ще изчезне с измирането на всички пчели, само че сигурно няма да му е прелестно от този факт.

Източник: obekti.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР