Пчелари от цялата страна излязоха на протест за втори път

...
Пчелари от цялата страна излязоха на протест за втори път
Коментари Харесай

Пчеларите излязоха на протест. Властта ги успокои, че ще бъдат подпомогнати по de minimis

Пчелари от цялата страна излязоха на митинг за повторно пред Министерството на земеделието и храните заради  ниските изкупни цени на меда. „ Желаем да ни се дадат европейските финансови средства – над 30 млн. Настояваме и за непосредствено подкрепяне на пчелния мед от 2 до 4 лева Настояваме и за отваряне на държавни лаборатории, защото сега частните лаборатории вършат от 200 до 500 лева проби за неразрешени пестициди “, съобщи Ясен Янев, ръководител на Национално съдружие български свободни пчелари пред БГНЕС. Той изясни, че няма по какъв начин пчеларите да извадят тези пари, като уточни, че единствено тази година има над 20 сигнала за потребление на неразрешени пестициди. Янев е безапелационен, че не може да има над 100 държавни лаборатории, от които единствено две да вършат проби за неразрешени пестициди.

Пчеларите се оплакаха и от вноса на мед от Полша и Гърция.

„ Има пренасищане на европейския пазар с мед от трети страни от Южна Америка, от Африка, от Азия. Наистина мед, който дава отговор на европейските стандарти, който е с доста положително качество, и сега няма търсене на пчелни артикули. Но по тази причина има страна, страната се споделя България и България би трябвало да покаже протекция на нашите аграрни производители. Нали това е функционалността на страната? Затова сме тук сега “, сподели още Янев.

„ В момента никой не купува продукцията ни – пчелният мед, залежава по складовете. Плюс това и цената е доста ниска “, съобщи пък Георги Жейнов е пчелар от Варна. „ Тук сме да си извоюваме най-малко някаква финансова поддръжка, тъй като в противоположен случай секторът умира “, добави той.

Красимир Александров има към 200 пчелни фамилии. „ Нашите претенции, в случай че би трябвало да ги кажем, би трябвало да стартираме всички да ревем със сълзи. Вече не се устоя. Не става. На нас най-лесно ни е да унищожим пчелите и всеки да си остави по 10 кошера да има за лична консумация. Не е това задачата на занятието “, разяснява той. „ Този бранш би трябвало да тръгне, не можем да живеем в страна, която е живо благосъстояние на билки, на природа, на условия за пчеларстване и всички да сме в това състояние. А ние всички сме в това състояние “, добави той.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев беседва с протестиращите

Той ги успокои, че ще бъдат подкрепени по de minimis дружно с останалите животновъди и бранш „ Растениевъдство “, като средствата от националния бюджет ще бъдат ориентирани предпочитано към най-малките аграрни производители. Вътев напомни, че подпомагането от 47,5 млн. лева е заложено в меморандума, подписан сред аграрни производители и държавното управление на 20 септември. На срещата пчеларите бяха осведомени, че помощта ще бъде разпределена по равно сред секторите  „ Растениевъдство “ и „ Животновъдство “, включително и пчеларството, и следва да бъде създадена методика за разпределението на средствата.

Фермерите бяха осведомени и с данни на отдел „ Агростатистика “ при Министерство на земеделието и храните, съгласно които за последните пет години, до 2022 година, в страната се създават сред 10 и 12 хиляди тона пчелен мед, а износът варира сред 10 и 12 хиляди т. Вносът от страни членки и от трети страни и е сред 1642 до 5027 т, като предходната година най-вече мед е импортиран от Полша, Гърция, Украйна и Турция. На срещата бе разисквана и тематиката за лабораторните разбори на пчелния мед.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР