Пазарният елемент в новото споразумение с Газпром“ ще бъде този

...
Пазарният елемент в новото споразумение с Газпром“ ще бъде този
Коментари Харесай

Пазарът ще определя цената на газа за България

Пазарният детайл в новото съглашение с „ Газпром “ ще бъде този фактор, който ще дефинира цената на природния газ от Русия за България. От пазара ще зависи и цената, на която синьото гориво ще се предлага на българските консуматори. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в изявление за Нова телевизия.

„ Всичко стартира от съглашението, което Европейска комисия подписа с „ Газпром ” през май 2018 година В рамките му „ Газпром ” пое ангажимент да предложи на 8 страни членки на Европейски Съюз, включително и България, да подпишат в допълнение съглашение, в което ясно да бъдат оказани изискванията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа, изясни Петкова.

Във вторник министър председателят Бойко Борисов разгласи на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40 на 100. За това се споразумяха след 7 месеца договаряния „ Булгаргаз ” и „ Газпром ”.

„ Европа даде рамката и ангажираността на „ Газпром ” да се върви в тази посока, както и опцията на всяка една от страните да търси така наречен пазарни условия, във връзка с доставката на природен газ ”, добави тя.

„ Това беше главният смисъл и позитивен резултат от тази договореност сред „ Газпром ” и Еврокомисията. Имаше един интервал от време, в което нашата цена за газа беше извънредно добра. Но след 2018 година се видя наклонност на повишаване на тази цена. Това, което ние успяхме в този момент да направи, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определян цената за природния газ. Това, което българите би трябвало да знаят, е, че до в този момент тази формула беше насочена единствено на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният детайл в нея. Сега във формулата е включен и пазарният детайл ”, съобщи Петкова.

„ Каквато е наклонността на пазара, такава ще бъде и цената за българските консуматори. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат образувани на пазарен принцип ”, счита енергийният министър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР