Пазари Възраждане“ ЕАД е логистичен партньор по пилотен проект “Градски

...
Пазари Възраждане“ ЕАД е логистичен партньор по пилотен проект “Градски
Коментари Харесай

Женски пазар започна компостиране на биологичните си отпадъци

„ Пазари Възраждане “ ЕАД е логистичен сътрудник по пилотен план “Градски компост за стабилно земеделие ” на ТераЛайф Солюшънс

Общинското сдружение „ Пазари Възраждане “ ЕАД, което стопанисва и ръководи Женски пазар, е логистичен сътрудник в пилотния научно-изследователски план “Градски компост за стабилно земеделие ” на ТераЛайф Солюшънс, който има за цел да създаде оптимална рецепта за компост от градски хранителен и зелен боклук. Всеки месец сред 500 и 1000 л. биологичен боклук, генериран на територията на Женски пазар отива за опитите по компостиране, които се организират на учебно-опитното поле “Враждебна ” в София, в партньорство с Лесотехническия университет. Официалният старт на научно-изследователския план беше в края на февруари и се чака да продължи до пролетта на 2023 година

„ С присъединяване ни в този план Женски пазар става единственото пазарно пространство, което започва лично компостиране на биологичните боклуци от тържището. Това е част от дълготрайната иновитивна политика на „ Пазари Възраждане “ ЕАД за непорочност освен на Женски пазар, само че и за Zero Waste политиката на града ни. Това е наша дълготрайна тактика, чието начало положихме още през 2018 година с слагането на първите контейнери за текстилни боклуци в София и през днешния ден продължаваме интензивно да работим за затворяне на цикъла за оптималното оползотваряне на отпадъците. “, изясни Драгомир Димитров, изпълнителен шеф на „ Пазари Възраждане “ ЕАД.

“Градски компост за стабилно земеделие ” е научно-изследователски план за компостиране на хранителни и зелени боклуци, генерирани в град София, в тясно съдействие с фермери, специалисти и учени. Целта е да се създаде най-хубавата „ рецепта “ за компост, отговаряща на потребностите на дребните и приблизително огромни аграрни производители и по този начин да се реализира прогрес при биологичното произвеждане на храна посредством ефикасното ръководство на питателните боклуци.

“Щастливи сме, че точно “Пазари Възраждане ” ЕАД разпознаха обществения и екологичен капацитет на нашия план и ни поддържаха. За нас партньорството с Женски пазар, най-големият и модернизиращ се пазар в столицата, е извънредно основно и значимо, тъй като задачата ни е да реализираме първокачествен компост с високи равнища на дейна потребна микробиология от питателните и зелените боклуци в града. Благодарности на изпълнителния шеф Драгомир Димитров за дейното партньорство по този план ”, споделя Илона Ангелова, съосновател на ТераЛайф Солюшънс и студент, магистър Растителна отбрана в Лесотехнически университет.

Амбицията на екипа е в бъдеще продуктът под формата на първокласен биотор да доближи до оптимален брой аграрни производители във всички точки на страната.

Още за плана:

През 2022 година пилотният план се осъществя с финансиране от две стратегии за зелени нововъведения:

Програма ClimAccelerator Black Sea, финансирана от EIT Climate-KIC на Европейския съюз, проведена от Innovation Starter Accelerator, като част от консорциум Румъния-България, с водещ сътрудник Impact Hub Bucharest и в партньорство с Climate Vertical;
Програма „ Участие на дами в производството на селскостопански храни ” 2021, проведена от районна Агенция по предприемачество и нововъведения, Варна (РАПИВ) и EIT Food Regional Innovation Scheme.

Наградите удостоверяват новаторската същина на плана, която работи по една от най-сериозно наранени тематики – а точно здравето на земеделската почва, в новите политики в земеделието на Европейския съюз и способства за осъществяването на „ зелената договорка “. От основно значение за триумфа е и нововъведението в метода на плана, който се стреми да ангажира и свърже всички заинтригувани страни.

Други сътрудници за пилотния план досега са:

Проект “Зелена София ” на Асоциация за развиване на София;
Агрономически факултет на Лесотехнически университет – София;
Катедра “Аграрна стопанска система ” на Икономически университет – Варна;
Направление „ Зелена система, екология и земеползване “ на Столична община, които поддържат в връзката със софийското дружество биоразградими боклуци Хан Богров;
Проектът е в развой на създаване и на мрежа от фермери наоколо до София.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР