Пазарът на търговски недвижими имоти в Европа буди все по-големи

...
Пазарът на търговски недвижими имоти в Европа буди все по-големи
Коментари Харесай

След банките: Защо следващият срив може да е при имотите?

Пазарът на търговски недвижими парцели в Европа буди все по-големи паники, като някои вложители се питат дали той не е идващият бранш, който може да стартира да се срутва след банковата рецесия от предишния месец.

По-високите лихвени проценти покачиха цената на заемите и намалиха оценките в бранша на недвижимите парцели, който се развиваше бурно през последните години в изискванията на ниска рентабилност на облигациите.

Междувременно сривът през март на американската Silicon Valley Bank и последвалото незабавно избавяне на Credit Suisse провокираха опасения, че вероятно банково източване може да провокира спад в бранша на парцелите. На този декор по-рано през април Европейската централна банка предизвести за „ ясни признаци на накърнимост “ в областта на недвижимото имущество, изтъквайки намаляващата ликвидност и ценовите корекции.

По данни на Morningstar Direct още през февруари европейските фондове, инвестиращи непосредствено в недвижими парцели, записаха отлив на средства в размер на 172 млн. паунда (215,4 млн. долара) - внезапен контрастност с притока от съвсем 300 млн. паунда, регистриран през януари. Някои анализатори, като тези в Citi, чакат поевтиняване на акциите в бранш недвижими парцели с 20-40%.

Сегментът на офис площите – главен съставен елемент на пазара на търговски недвижими парцели – буди най-сериозни терзания поради прекосяването към отдалечени или хибридни модели на работа след пандемията от Covid-19. „ Хората се тормозят, че връщането към офисите не се е осъществило … в това време има и прекалено много кредитиране в тази област “, съобщи предишния месец Бен Емънс, шеф и старши портфолио-стратег в основания в Съединени американски щати капиталов управител NewEdge Wealth, в ефира на CNBC.

Ситуацията задълбочи опасенията, че някои банки може да се окажат изложени на риск. В Съединени американски щати да вземем за пример комерсиалните недвижими парцели съставляват към 25% от кредитните портфейли на банките – %, който доближава до 65% измежду по-малките финансови институции, сочат данните на Goldman Sachs. За съпоставяне, при европейските банки този дял е към 9%.

Рисковете в Европа са по-малко остри, в сравнение с в Съединени американски щати. Пере Винолас Сера, основен изпълнителен шеф на испанската компания за недвижими парцели Inmobiliaria Colonial и ръководител на Европейската асоциация за обществени недвижими парцели (EPRA), изясни, че наклонността за връщане към офисите е по-силна в Европа, в сравнение с в оттатък Океана. А процентът на „ асимилиране “ или претовареност на офисите е по-висок на континента.

Към края на 2022 година процентът на незаетите офис площи в Европа възлиза на към 7%, което е много под 19% в Съединени американски щати, съгласно консултантската компания за недвижими парцели JLL. В рамките на портфолиото на Inmobiliaria Colonial Винолас съобщи, че настоящите равнища на незаетост са даже по-ниски – 0,2% в Париж и 5% в Мадрид.

„ Никога не съм виждал това през живота си. Данните за степента на претовареност са на най-високо равнище “, сподели Винолас.

В края на предишния месец JP Morgan отрази това мнение, като в своя изследователска записка съобщи, че опасенията за разпространяване на рецесията в Съединени американски щати в Европа са пресилени.

„ От фундаментална позиция считаме, че всякакво разпространяване на проблемите от американските банки или американския бранш на комерсиалните недвижими парцели (CRE) върху европейските сътрудници не е целесъобразно, като се има поради другата динамичност на бранша “, обявиха от банката.

Все отново несигурността в бранша остава, предизвестиха анализаторите. Особена угриженост буди концентрацията на финансиране от небанкови кредитори – или така наречен банки в сянка – които са поели тежестта след стягането на регулациите за обичайните играчи, сподели Матю Пойнтън, старши икономист по недвижими парцели в Capital Economics.

Преди международната финансова рецесия обичайните банки в Европа предлагаха заеми в размер на 80% от цената на постройката. Днес те рядко надвишават 60%.

„ За тях (банките в сянка) се знае доста по-малко, а те може да са по-уязвими към повишението на лихвените проценти, да вземем за пример “, сподели Пойнтън.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР