Пазарът на смартфони се движи по низходяща траектория през настоящата

...
Пазарът на смартфони се движи по низходяща траектория през настоящата
Коментари Харесай

Продажбите на смартфони падат заради високата инфлация


Пазарът на смарт телефони се движи по низходяща траектория през актуалната година
(снимка: CC0 Public Domain)

От началото на годината множеството страни в света, в това число разрастващите се, страдат от високата инфлация, което се отразява отрицателно на потребителското търсене на електроника. В резултат на това международният пазар на смарт телефони е в крах.

През първото тримесечие на 2023 година на световния пазар са пуснати единствено 264 милиона смарт телефона. Това е с 13,2% по-малко от миналогодишните резултати за същия интервал, съгласно тайванската изследователска организация Digitimes Research.

От посочения размер 202 милиона умни телефони са навлезли на пазари отвън Китай, на който се падат 62 милиона броя. Анализаторите означават, че на пазарите отвън Китай отрицателната наклонност е била по-ясно изразена – спадът е 14,9% на годишна база, до момента в който доставките в Китай са намалели със 7,2%.
още по темата
Пазарът на смарт телефони се движи по низходяща траектория и през второто тримесечие. Според оценките на Digitimes Research, доставките в интервала април-юни са намалели с 6,4% на годишна база до 257 милиона единици.

Отчитайки отрицателната наклонност, специалистите утежниха прогнозата си за цялата 2023 година Очаква се годишният размер на доставките на смарт телефони да не надвиши 1,1 милиарда броя. Това е с 23 милиона устройства по-малко от предходната оценка, направена през март.

Освен това е намалена и прогнозата за 5G смарт телефоните. По-рано се предполагаше, че тази година производителите по света ще пуснат 679 милиона устройства с поддръжка на мрежи от пето потомство, само че новата прогноза е за 577 милиона броя. Ако опасенията на анализаторите се потвърдят, тогава категорията 5G ще намалее като размер с 1,9% спрямо 2022 година

Тайванската изследователска организация Market Intelligence & Consulting Institute (MIC) също предизвестява за идния спад на смарт телефон промишлеността. Според прогнозата, оповестена в края на юни, през 2023 година пазара ще възлезе на 1,163 милиарда устройства. Това е с 3% по-малко от 2022 година Експертите показват като ​​основен отрицателен фактор „ ниското търсене, заради инфлацията и несигурната макроикономическа ситуация″.

Междувременно анализаторите на IDC са уверени, че след спад от 3% тази година пазарът на смарт телефони ще стартира да се възвръща. Очаква се през 2024 година доставките на умни телефони да се усилят с 6% и да надвишават 1,2 милиарда единици.

Растежът ще продължи и през идващите години: през 2025 година пазарът би трябвало да се приближи до 1,3 милиарда броя, а до 2027 година доставките на смарт телефони евентуално ще се върнат на равнището отпреди пандемията – малко под 1,4 милиарда устройства, предвижда IDC.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР