Пазарът на офиси в София се задържа стабилен през второто

...
Пазарът на офиси в София се задържа стабилен през второто
Коментари Харесай

Пазарът на офиси в София се задържа стабилен

Пазарът на офиси в София се задържа постоянен през второто тримесечие на 2023 година Излизането на нови здания и забавените темпове на асимилиране на свободните площи водят до лек растеж на незаетостта, като през второто тримесечие тя нараства от 16,1 на 100 на 16,6 на 100 за София. Значителна част от наемната интензивност заемат подновяванията на съществуващи контракти, като ИТ и BPO секторът (секторът на изнесените услуги - бел. реп.) резервират най-голям дял от покупко-продажбите.

В него обаче е най-отчетлива и наклонността за оптимизация на площите поради хибридната работа на чиновниците – част от фирмите възобновяват договорите си или се реалокират на по-малка по отношение на заеманата досега площ. Това сочат данни от отчета на консултантската компания за бизнес парцели " Къшман енд Уейкфийлд Фортън " (Cushman & Wakefield Forton).

" През последните 3 месеца пазарът демонстрира относителна непоклатимост и предвидимост, въпреки и при ниски равнища на наемна интензивност и по-бавно протичащи се покупко-продажби. Хибридният метод на работа остава като тренд и рефлектира в по-малък размер на пазара по отношение на предходните интервали. Въпреки това има и компании, които са работили напълно отдалечено през последните години и сега се завръщат в офис постройките. Макар и този вид наематели да имат дребен дял от пазара процентно, не е изключено тази наклонност да се ускори през идващите тримесечия ", разяснява Явор Костов, ръководещ сътрудник на " Къшман енд Уейкфийлд Фортън ".

От там регистрират и тренд на растящи компании, които напущат коуъркингите и наемат офис повърхност в същата постройка или регион. В резултат на това нараства делът на офис постройките, които включват сервизирани и споделени офиси в микса си от площи, точно за да предложат повече еластичност на наемателите си и да привлекат растящи компании. 

 istock istock
" Наблюдаваме и нахлуване на нови компании в България, както и интензивност в сегмента на стартъпите. Споделените и сервизирани офиси неизбежно попадат в техния профил и ползата към такива пространства стабилно пораства. В резултат на това през последните месеци гъвкавите офис площи в София надминаха 60 000 кв. м и има поръчки за отваряне на нови ", уточни Йоанна Димитрова, зам.-мениджър офис площи в " Къшман енд Уейкфийлд Фортън ".

Обемът на офис постройките в развой на създаване остава подобен с предходните тримесечия – към 190 000 кв. м, сочат още данните на компанията. Не са стартирани и нови планове с огромна площ, a завършваните обекти през последните месеци са релативно дребни.

През второто тримесечие от компанията означават завършването на малко над 11 000 кв. м нови площи. Общият размер на предлаганите на пазара офиси нараства от 2,267 млн. кв. м на 2,279 млн. кв. м. Подписаните и възобновени през второто тримесечие наемни контракти са за близо 34 000 кв. м по отношение на 41 000 кв. м за същия интервал на миналата година. 

Наемните равнища се задържат постоянни след растежа при започване на годината. В момента първокласните местоположения в централната част на София се отдават за 16 евро/кв. м, до момента в който цените в офис постройките по продължение на огромните булеварди варират сред 12 и 15 евро/кв. м.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР