Пазарът на имоти в САЩ все още е изненадващо горещ,

...
Пазарът на имоти в САЩ все още е изненадващо горещ,
Коментари Харесай

Какво се случва с един от най-големите пазари на имоти в света след 10 повишения на лихвените проценти

Пазарът на парцели в Съединени американски щати към момента е изненадващо парещ, макар че лихвите по ипотечните заеми доближиха върхове, невижани от 20 години. Цените на жилищата остават настойчиво високи даже при лихвени проценти по ипотечните заеми, които са покрай пика си от две десетилетия. Търсенето и предлагането изпраща спорни сигнали за това какво следва.

Предполага се, че с повишението на лихвените проценти, цените ще падат, само че това не се случи, даже след 10 покачвания на лихвите от Федералния запас, които повлияха на лихвите по всички типове кредитни артикули, в това число ипотеки.

И по този начин специалистите се сплотяват към едно мнение що се отнася до жилищата и то е, че пазарът е останал изненадващо парещ, написа Business Insider.

Изглежда до тази обстановка е довел избран набор от условия, които са се развили в един по-изкривен постпандемичен свят. Много евентуални продавачи не афишират жилища на пазара, което докара до дефицит на парцели. Това не разрешава на цените да падат, даже когато търсенето е по-малко, в следствие от по-високите лихви по ипотечните заеми.

Настоящите притежатели на жилища са с вързани ръце

По-високите лихвени проценти не стопират единствено купувачите - те плашат и продавачите да пуснат жилищата си на пазара. Дори в случай че продавачът е в положение да продаде на висока цена, той ще би трябвало да се преценява с пазара, до момента в който търси своя нов дом. За доста хора да оставят ипотека за под 3% и да сключат контракт за ипотека с над 7% не е решение, даже в случай че получат огромна непредвидена облага от продажбата на остарелия си парцел.

Близо една четвърт от притежателите на жилища имат ипотечен лихвен % под 3%.

Обикновено, когато търсенето пада, предлагането се усилва и жилищата стават по-достъпни. Но и това не се случи през последната година. Обикновеният продавач едвам ще може да притегли към три предложения за оповестено жилище, съгласно данни от Националната асоциация на брокерите NAR.

Според икономисти в Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели към момента има повече купувачи, в сравнение с налични жилища.
 Вълна от нови разгласи за продажба на жилища може да
Вълна от нови разгласи за продажба на жилища може да " удари " пазара в Съединени американски щати, в случай че лихвите стигнат до едно несъмнено равнище

Засега новите разгласи за продажба на парцели са лимитирани

Изненадващо е нарастването на продажбите на нови жилища

Може би най-изненадващото на жилищния пазар в Съединени американски щати е неотдавнашните нараствания на продажбите на нови жилища и новопостроените жилища. И двете са обнадеждаващи признаци, че интензивността на купувачите на жилища ще се възвърне, само че дали?.

Въпреки че продажбите на парцели на вторичния пазар са намалели, продажбите на нови жилища са скочили с 20% на годишна база през май.

Що се отнася до започването на нови жилищни планове има позитивни знаци, че строителството се форсира, откакто бяха преодолени години на сложни проблеми с веригата на доставки след пандемията. Това е решаващо, тъй като би могло да облекчи дефицита на жилища и да докара до повече досегаемост за купувачите. Теоретично цените на жилищата ще паднат или най-малко ще се стабилизират с повече предложение.

Според някои икономисти лихвите по ипотечните заеми могат да останат над 6% до края на годината и да паднат до 5,6% през 2024 година, цените на жилищата през идната година да се възстановят след изстудяване, съвпадащо с намаляващите лихви.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР