Пациентите се оплакват от разсеяност, питат лекаря дали оглупяватЗа да

...
Пациентите се оплакват от разсеяност, питат лекаря дали оглупяватЗа да
Коментари Харесай

Какво е Мозъчна мъгла и защо ни мъчи след Ковида

Пациентите се оплакват от заплеснатост, питат лекаря дали оглупяват За да се оправим, би трябвало да упражняваме мозъка си с разнообразни извършения, поучава доктор Цветеслава Гълъбова в особено изявление за в. " Стандарт "
Д-р Цветеслава Гълъбова е шеф на Държавната психиатрична болница " Св. Иван Рилски ". Завършва Медицинския университет в София през 1992 година и УНСС през 2006 година От декември 2014 година е народен специалист по психиатрия на Българския лекарски съюз.

 
" Мозъчна мъгла " не е медицински термин, а журналистически Симптомите са влошена централизация, забавено мислене, забравяне, липса на бистро  схващане С края на пандемията се чака повишение на случаите
 

- Д-р Гълъбова, в последно време все по-често чуваме за " мозъчната мъгла " като постковид синдром. Какво значи тя?

- За " мозъчната мъгла " като медицински проблем се заприказва доста в последната година, когато Ковид-19 порази милиони хора. Всъщност това не е медицински термин, не е обособена диагноза, която можем да открием в някой от класификаторите на заболяванията.

" Мозъчна мъгла " съставлява тип когнитивна дисфункция. Когнитивните или познавателни функционалности са памет, разсъдък, мислене, внимание. Тази дисфункция се характеризира с некадърност за пълноценно фокусиране на вниманието, влошена централизация, недоволства от паметови нарушавания, забавено мислене, забравяне, липса на прозрачност и изясненост на съзнанието, само че не в смисъла, който се влага в анестезиологията и реанимацията.

- Колко мощни могат да бъдат тези признаци?

- Тежестта и естеството на тази " мозъчна мъгла " варира от човек до човек, само че в доста случаи се появяват признаци като бодърствуване, тревога, отмалялост, нервност, заплеснатост. Ако положението продължи повече от 3-4 седмици е допустимо да се надгради и депресивен епизод.

- Каква е връзката на " мозъчната мъгла " с ковид?

- " Мозъчната мъгла " като термин, въпреки и немедицински, а по-скоро журналистически, доби особена известност в този момент - по време на пандемията от Ковид-19. Иначе, като набор от признаци, тя се среща и при други болести. Сега обаче, прекалено много хора след преболедуване от Ковид, се оказаха в " мъглата ", т.е. развиха постковиден синдром, част от който е точно и " мозъчната мъгла ". Това положение не е в директна взаимозависимост от тежестта на инфекциозното заболяване. Наблюдава се и при по-леки случаи на Ковид. Освен това може да се развие и няколко месеца след преболедуване, когато към този момент няма никакви признаци на Ковид, тестванията са отрицатели, само че пациентите се оплакват от признаците, които показах.

- Как пациентите разказват " мъглата "?

- Обичайно споделят и за " психологична изнемощялост " /психастения/. Това изключително мощно тормози дейните и дейни хора, които откриват, че много по-трудно се оправят с рутинни действия в работата или вкъщи.

- Какъв вид хора най-често се оплакват от това положение?

- " Мозъчната мъгла " в границите на постковидния синдром нерядко най-вече тормози хората, които усещат признаците, тъй като те се усещат разнообразни от преди, имат чувство за малоценност, за ненапълно възобновяване от заболяването при другояче отлични физически индикатори. Много постоянно те питат лекаря дали полудяват, дали оглупяват. И това поражда интензивна тревога и страхове за бъдещето. Не бива да забравяме, че в изискванията на пандемия и локдауни огромна част от хората бяха и са с нараснала тревога и страхове от всевъзможен темперамент - и за живота, и за здравето, и за икономическото си оцеляване.  Така на този терен с нараснала тревога и действително боледуване от Ковид, се улеснява развиването на синдрома на " мозъчната мъгла ".

- Лесно ли се диагностицира това положение?

- Диагностицирането му не става с лабораторни или инструментални проучвания. То е извънредно клинично, налага се да се включат и психолози, които с подобаващи проби откриват равнището на засягане на когнитивните функционалности.

- Какво е лекуването?

- Не натъртва на лекарства. Те се включват, когато тревогата е интензивна, непоносима за пациента, когато има бодърствуване или пък се развие депресивен епизод.  Обичайно рекомендациите са за интензифициране на умствените действия посредством разнообразни извършения за мозъка. Както упражняваме мускулите си, по този начин би трябвало да упражняваме и мозъка с разнообразни занимания и действия. И е доста значимо да бъдем упорити и систематични в тези занимания, да не се отхвърляме при първите компликации, тъй като мозъкът е доста фина конструкция, в която са съсредоточени висшите функционалности и при него нещата не се случват бързо и елементарно. Упоритата ни работа по излизането от " мозъчната мъгла " ще се увенчае с триумф, за който ще бъдем горди, че сме постигнали с нашите персонални старания. Сега, когато пандемията отшумява, е евентуално да се усилят тези случаи. Затова, когато някой, преболедувал Ковид, се усъмни, че е в " мозъчна мъгла " без съмнение следва до потърси доктор или психолог, от който да получи съответна оценка и съвет за справяне с това положение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР