Пациентите с COVID-19 трудно и малко вероятно могат да разпространят

...
Пациентите с COVID-19 трудно и малко вероятно могат да разпространят
Коментари Харесай

Ето кога вече не сме заразни след изкаран COVID-19

Пациентите с COVID-19 мъчно и малко евентуално могат да разпространят болестта след деветия ден от проявата на признаците, макар че вирусът може да бъде засечен в носа, гърлото и екскрементите им за много по-дълго време, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Това сочат резултатите от проучване на английски учени, които са анализирали данни от 79 изследвания. РНК на новия ковид е откриван в гърлото на заболели приблизително към 17 дни след появяването на признаци до 83 дни. РНК обаче не е инфекциозна, акцентират ръководителите на проучването Муге Чевик и Антония Хо в имейл, изпратен до Ройтерс.

Те обясниха, че PCR тестванията за диагностика на COVID-19 са толкоз прецизни, че улавят всеки генетичен материал на вируса. Изследванията, в които са правени опити да се изолират инфекциозни култури на вируса, са посочили, че това не е допустимо след деветия ден от появяването на признаците при разболелите се пациенти, пишат учените в публикация, оповестена в електронната библиотека medRxiv.

" Много проучвания са единомислещи, че пациентите с зараза от SARS-CoV-2 са мощно заразни в първата седмица на болестта и са най-инфекциозни от първата демонстрация на признаци до петия ден ", споделят двамата ръководители на изследването.

" Това навежда на мисълта, че все още на подлагане на тест доста хора към този момент са отвън интервала на най-висока степен на риск от разпространяване на болестта, по тази причина хората, които подозират, че може да са заболели, би трябвало неотложно да се самоизолират. Хората без признаци също най-вероятно са най-заразни скоро, откакто самите те са се заразили ", означават учените.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР