Пациенти с по-несъществени оплаквания се въздържат да ходят на прегледТози

...
Пациенти с по-несъществени оплаквания се въздържат да ходят на прегледТози
Коментари Харесай

Проф. Пенко Шотеков: Загубата на обоняние увеличава риска от инсулт

Пациенти с по-несъществени недоволства се въздържат да вървят на обзор Този признак при заболели от коронавирус значи, че е наранена централната нервна система, споделя проф. Пенко Шотеков особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Проф. Шотеков, доста се приказва, че в последно време пациенти с други болести пропущат да потърсят в точния момент лекуване поради коронавирус. Така ли е и в неврогичната област?

- Тенденцията е същата, както за всички останали болести. Разбира се, за незабавни случаи като мозъчни инсулти ние сме обезпечили опция да бъдат признати. Но в действителност има едно оттегляне на част от пациентите, които имат по-несъществени недоволства и които се въздържат да вървят по амбулаторни кабинети. За заболели, които имат потребност от незабавна помощ, е обезпечен подобен достъп.

- А има ли хора, които прекомерно късно търсят помощ, за инсулти знаем, че би трябвало да се работи в границите на часове.

- Не бих споделил, че незабавно болните чакат прекомерно доста. Осигурена е опцията да се лекуват съответно, въпреки че това зависи от прекомерно доста фактори.

- Ковид отразява ли се на работата на мозъка?

- Разбира се. Вие доста добре знаете, че съвсем 80 на 100 от пациентите с Ковид имат загуба на подушване. Както и на усет,  а това е едно засягане на централната нервна система. Засягат се с изключение на белите дробове, също по този начин и централната и периферна нервна система, сърцето, мускулите и други органи. Заболяването визира и поврежда целия организъм на индивида. Пет на 100 от болните развиват мозъчни инсулти. Причината за това е увреждане на ендотела на артериалните съдове или вътрешния пласт от кафези, които обгръщат лумена на съдовете. В резултат се образуват тромбози на дребните съдове на мозъка и се основават условия за инсулти.

- Вие бяхте споделили, че в случай че се направи паралел с испанския грип, тогава се е развил паркинсонизъм, а защото и в този момент този вирус поразява същата част на мозъка, може ли да има сходни последствия?

-  Има прочут паралел и това го споделя международната здравна общественост. Испанската болест на процедура е бил вариант на птичи грип. Тогава една част от инфекцията е засягала нервната система и болните са имали нарушаване на мириса. Получава се по този начин нареченият вирусен енцефалит, вследствие на което хората, които са преболедували  испанската болест, са имали 3 до 5 пъти висок риск от развиване на паркинсонова болест. Обаче никой не може да каже дали и в този момент ще е по този начин, в действителност първите случаи на инфекционен паркинсънизъм са се развили 7-8 години по-късно. Но това са единствено догатки и  няма смисъл да се спекулира с тях.

- При заболяването на Паркинсон има ли нови и новаторски лекувания?

- Да, в случай че приказваме за заболяването на Паркинсон, който е дегенеративно заболяване, ще загатна две относително нови лечебни метода. Едното е дълбока мозъчна стимулация, при която се слага устройство, сходно на пейсмейкър, само че на мозъка. То подтиква избрани структури на мозъка и се реализира повлияване на главните паркинсонови признаци. Тази техника се ползва в нашата болница " Св. Иван Рилски ". Другата методика е потребление на специфична помпа, с която се дозира непрекъснато и според от потребностите медикаментът Леводопа. Лекарството се вкарва в горните отдели на тънките вътрешности с катетър, които се слага с малко хирургическа намеса. Тези нови методики за лекуване са потребни, само че имат своите показания и противопоказания, които се преценят от лекарска комисия.

- Да се върнем на епидемията Коронавирус 19. Препоръчвате ли имунизациите на вашите пациенти?

- Категорично, да. Препоръчваме на всички заболели, в това число и на тези с автоимунни болести, като Мултиплена склероза, да се имунизират. Само по този начин ще преодолееме тази вирусна зараза.

NB. Държа на последния въпрос да се разгласява
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР