Патриарх Неофит не говори много, мълчалив е. Но се моли

...
Патриарх Неофит не говори много, мълчалив е. Но се моли
Коментари Харесай

Защо патриарх Неофит мълчи? Говори брат му

Патриарх Неофит не приказва доста, безмълвен е. Но се моли за всички, както и ние за него. Това сподели братът на Негово светейшество доцент Димитър Димитров в особено изявление за Нова тв.  И тази година на ова Възкресение Христово доцент Димитров е на своя пост. На хор-балкона в катедралния храм „ Свети Александър Невски “. Вярата е неговото избавление, молитвата – разтуха, брат му – патриарх Неофит, единствена опора. Вижте цялото изявление за доцент Димитър Димитров, брат на Негово светейшество патриарх Неофит.

Доцент Димитров, за втора поредна година християните по света посрещат Великден по време на пандемия. За какво са вашите молебствия и пожелания?

Не може никой по този начин да отмине този миг и преди всичко молитвата е Бог по-бързо някак си да редуцира тези тествания, които ни е изпратил. Щото знам, че това нещо не става инцидентно! По Божието прошение в последна сметка. Имало е такива тествания и преди години. Точно като нашето в този момент. Наистина, всички сме подложени на доста огромно тестване. И главното нещо за вярващите това е молитвата. Ние всички сме в Божиите ръце. На кой каквото му е писано, това ще бъде. Независимо от нашите стремежи.

Търсят ли очакване хората във вярата? Особено в този момент?

Сега дори, може би, това ще укрепи вярата, тъй като когато човек изпадне в потребност, вика „ Олеле, Божичко. Олеле, Божичко ”. А когато е удовлетворен и живее пищно, нехайно, не се сеща доста за своя основател.  Самият Христос споделя „ Непрестанно се молете, тъй като не знаете ни деня, ни часа, когато ще дойдат тествания. Никой не знае, с изключение на Неговият отец Небесен. Но бъдете подготвени! " Ако ние се вслушаме в гласа на църквата, считам, че нищо няма да сгрешим. Особено, в случай че ние самите вървим по този път. Този път, обрисуван от 10-те Божи заповеди. Не неистини, не кради, какво по-хубаво от това. Нима не сме се нагледали на неистини и обири в днешно време, на злоупотреби. Не прелюбодействай. Обичай близък си, както себе си.

Започнахме ли повече да се обичаме между тях, смирихме ли се, изобщо промени ли се вярата и чувството на индивида към Бога през цялата тази една година?

Ние се стараем положителното да спечелва. И в негово име да вършим всичко за положителното. Нищо по-високо, както споделя Христос, няма от любовта, да положиш душата си за близък. Е, по какъв начин ще положиш душата си за близък, когато ти, като не можеш да го гледаш или го мразиш, или искаш да го убиеш, и това е напълно другата прекаленост. Това не е вехтият завет, око за око, зъб за зъб. Не, не е. Тук е противоположното. На злото не отговаряме със зло. Направи положително и по този метод ще му сипеш плам, както се споделя, на главата му. Защото той чака от тебе да реагираш по същия метод и да стане още по-лошо. А пожарът се потушава с вода.

Оптимист ли сте, че скоро ще потушим пожара?

Аз постоянно съм бил оптимист. Винаги съм бил оптимист, тъй като Бог е над всичко. Някой път човек изпада в усложнение, само че в следствие, без да е мислил, без да е очаквал, нещата по този начин се развиват, че му се връща това, което е дал и е направил.

И вие сте изпадал в усложнение! Обичате да казвате, че живеете втори живот, тъй като Господ ви обича!

Така е. Така е. Така е. Когато ме изписваха в Окръжна болница „ Света Анна ” преди 10 години. Точно 2011 година на 9-и май, Деня на успеха, тъкмо тогава се наложи да постъпя по неотложност, 9 часа и половина интервенция, и когато, откакто мина пристигам на надзорен обзор, те като ме видяха, „ Ей, момче, вика, да знаеш, вика, ти си единствено другар на Дядо Господ, споделя ”. Да знаеш. Такъв случай като твоя е един на 1000. Е, по какъв начин да нямам доверие! На идната година жена ми умря и аз в този момент съм останал самичък. С Дядо Господ. С кръста напред!

Трябва ли човек да минава през някакви тествания и компликации, с цел да повярва?

Те каляват волята в последна сметка, тъй като човек има свободна воля. И в живота си той, преминавайки през доста тествания, добива на практика опит. Едно е книгите, друго е живота. Реалния живот. И в последна сметка вярата, която ни учи да обичаме близък. По-хубаво от това няма. Обичайте и враговете си, споделя Христос. Е, какво по-съвършено от това. Ти в случай че обичаш някого, в никакъв случай няма да помислиш да му направиш зло. Не правете това, което на вас не ви е прелестно! На вас не желаете да ви го вършат.

Споменахте майка ви, тя ли ви е заразила с тази религия? И вас, и брат ви?

Да, майка най-много. Тя беше клисарска в румънската черква, само че от 5 години сираче останала. И тук е пристигнала да учи в Стопанско учебно заведение и тук в " Александър Невски " са се срещнали с татко ми. Тя е живяла на квартира долу, при Кино " Влайкова ", на Орлов Мост. Както и аз. Брат ми вика – предполагал ли си? Как ще предположим?

Как ще посрещнете Великден?

Самичък съм у дома, в случай че нещо, някой ме предложения, да речем, или Дядо Неофит да речем. Той в този момент се пази доста, в тая пандемия.

Не се виждате, тъй като се пазите поради пандемията!

Него го пазят! Аз не мога да отида до него! По телефона се чуваме от време в точния момент. Той не обича да приказва доста! Той повече мълчи. Може би по този начин е привикнал от Русе, като е бил там. И около Дядо Максим. Много не обичаше да приказва. Не е сладкодумен доста. Може да се отпусне. Но за малко!

Неговите молебствия защо са?

Той се моли за всички. Както и ние за него. Той самичък Христос споделя – единствено се молете един за различен. Да. От това по-хубаво няма! От сърце искам на феновете на NOVA хубави дни, последователно това, което ни притиска, да отмине. Да бъде изчистено от нашия живот, тъй като то основава доста напрежение и доста терзание. Аз самият бях, прекарах, бях в Медицинска академия. Изкарах една седмица и след това две седмици карантини трябваше да вардя в къщи, затворен като непринуден задържан. Самичък в къщи. Тъй че не го поисквам на никого. То по принцип какво да пожелаеш. Да пожелаеш единствено здраве. От здраве по-хубаво няма. Римляните са споделила едно време – „ здравето е най-хубавото богатство ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР