Пътеките между рафтовете в магазините не са пригодени да отговорят

...
Пътеките между рафтовете в магазините не са пригодени да отговорят
Коментари Харесай

Американски супермаркети си правят тъмни магазини

Пътеките сред рафтовете в магазините не са пригодени да отговорят на растящото търсене на онлайн поръчки в големите супермаркети в Съединени американски щати и те са изправени пред ново предизвикателство – предава CNN.

Затова вериги като Walmart, Albertsons, Stop & Shop, Meijer, Hy-Vee и други строят автоматизирани минискладове в магазините си и отварят „ тъмни магазини “ – местоположения, които наподобяват като супермаркети, само че са затворени за клиенти, с цел да вършат доставки и да приготвят поръчки за взимане на място.

Въпреки че единствено към 5% от американците купуват питателните си артикули онлайн, анализатори чакат, че броят им ще нарасне през идните години.

Walmart е обучила над 30 хиляди чиновници да извършват онлайн поръчките за хранителни артикули на клиентите си, само че в някои случаи това е довело до запушване на пътеките сред рафтовете със чиновници в магазините й в най-натоварените интервали за извършване на покупки като уикендите.

Маржовете на питателните магазини са тесни, а чиновници, които ръчно вземат, опаковат и приготвят артикули за доставка, излизат скъпо. Поради това магазините се насочват към технологиите, с цел да лимитират разноските и да предотвратят задръстването на пътеките сред рафтовете.

Микроснабдителни центрове

Albertsons и Stop & Shop тестват автоматизирани „ микроснабдителни центрове “ в задната част на личните си магазини, която е предопределена за извършване на доставки и взимане на поръчки на място. В два магазина Albertsons употребява роботи, с цел да приготви поръчките на клиентите, което форсира процеса по доставка.

Stop & Shop, която е благосъстоятелност на холандската компания Ahold Delhaize, строи изцяло автоматизиран продоволствен център с повърхност от 1110 кв. м в задната част на магазин в Уиндзор, щата Кънектикът, за доставки в региона на Хартфорд. Stop & Shop предлага доставки посредством онлайн услугата си Peapod.

Друга верига магазини за хранителни артикули, Meijer, разгласи този месец, че също ще стартира да тества микроснабдителни центрове с логистична компания за „ максимизиране на пространството в магазините ни “ и разширение на разновидностите за онлайн извършване на покупки, споделя Сид Ханда, шеф на отдел „ Стратегически начинания за снабдителната верига “ в компанията.

А в Салем, щата Ню Хемпшир, Walmart тества пилотно система с самостоятелни колички, които събират поръчките на клиентите за хранителни артикули и ги носят на чиновници на Walmart, които по-късно ги приготвят за доставка или взимане на място.

Според някои анализатори тези модели дават преимущество пред огромни, централизирани хранилища, които постоянно се намират по-далеч от клиентите спрямо магазините. Поради това микроснабдителните центрове могат да спестят на питателните магазини разноски за доставка, споделят специалисти.

Според Кристофър Мандевил, анализатор в компанията Jefferies, разноските за доставка на питателните артикули от централни хранилища нормално са към два пъти по-високи спрямо потреблението на микроснабдителни центрове в магазините.

Веригите за хранителни артикули изместват напълно и процеса по взимане на поръчката от физическите обекти и тестват така наречен тъмни магазини. Някои от тях имат автоматизация, а други към момента употребяват чиновници, които да реализират цялата активност по доставката на стоките, закупени онлайн, споделя Мандевил.

Walmart откри наскоро Walmart Pickup Point, първообраз на мрачен магазин с повърхност от 3700 кв. м край Чикаго. Клиентите стигат до несъмнено маркомясто и чиновник на Walmart товари поръчката им в багажника. Walmart може също да направи доставки от място.

Отвътре местоположението прилича магазин на Walmart с хранителни артикули и ежедневни артикули. За разлика от обичайния суперцентър на Walmart обаче клиентите не могат да влизат вътре.

Stop & Shop има мрачен магазин с повърхност от почти 3700 кв. м в Уитман, щата Масачузетс, на мястото на някогашен магазин за хранителни артикули, пригоден да прави доставки.

А веригата Hy-Vee, която се намира в Айова, тества четири тъмни магазина. Отвътре те наподобяват като магазин, само че без знаци, споделя представител на компанията.

Локациите са предопределени да извършват онлайн поръчките на клиентите, като в това време разрешават на обичайни магазини да „ не престават да обслужват потребностите на хората, които се любуват на извършването на покупки във физически магазин “, споделя представител на Hy-Vee.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР