Първото състезание по воден слалом в Пловдив от близо 20

...
Първото състезание по воден слалом в Пловдив от близо 20
Коментари Харесай

Забавляват пловдивчани с атрактивен воден слалом по Марица

Първото съревнование по воден слалом в Пловдив от близо 20 години насам ще събере участници от цялата страна под моста на Адата ​днес от 13 часа. Атрактивната конкуренция се провежда от Воден клуб Пловдив под наслов „ Да възродим водния слалом в бърза вода в България “.

Събитието ще има спортен темперамент. Право на присъединяване имат всички искащи над 16 година, притежаващи опит в гребането в движеща се вода. Точните координати на срещата са: геогр. ширина  42.156908°, геогр. дължина  24.766196°. Мястото е до моста на Адата на бул. " Марица север ". 

Според условията на Световната федерация слаломът се организира на 200-метрово трасе с течаща вода, естествени и изкуствени трудности и най-малко 6 противоположни на течението порти.

Голямата горделивост на Воден клуб Пловдив е новоизграденото стационарно екологично трасе,

за което не са употребявани изкуствени материали. То е направено от стоманена тел, завързана за дървета на 4 метра над водата, и няколко PVC тръби, които висят на към 40 см. Не са осъществени корекции по речното корито и не е възпрепятстван ходът на реката, изясни Христо Гачков, ръководител на Воден клуб-Пловдив.



Пловдивчанинът, който приключва образованието си като треньор по кану-каяк, събрал запалянковци от цялата страна, които му помогнали за построяването на трасето. От Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив пък създали разчистване с каяци към моста на Адата.

Ще се съобразим с това, че трасето е построено в територията на " Натура 2000 ". За нас е значимо, че в този парк зимува дребният корморан. Поради тази причина няма да бъдат провеждани учебно-тренировъчни действия и надпревари през зимните месеци и птиците няма да бъдат обезпокоявани, безапелационен е Гачков. Друго екопредимство е, че взаимно с организацията „ БГ Бъди деен “ след надпреварата регионът ще бъде измит и оставен в първичния му тип.

Програмата включва опознаване на трасето и делене на участниците по групи от 10 до 12 часа, следват отворени квалификации и награждаване към 18,30. Освен състезателите от пловдивския клуб се чакат и участници от Лом, София, Стара Загора, Смолян, Габрово, Троян. Ще има както почитатели на водните спортове, които за първи път се качват в каяк, по този начин и състезатели по кану, идващи непосредствено от различен шампионат на Гребната база, който се организира сутринта, изяснява ръководителят на Воден клуб-Пловдив. Той прецизира, че ще участват представители на Федерацията по рафтинг и европейски съдии в тази дисциплинираност.



Поканени са всички пловдивчани, които ще следят надпреварите от моста на Адата. Най-удобното място за това е от двете страни на моста и от зоната, където е разположен клубът. Стартът ще бъде преди моста, с цел да се обезпечи добра видимост за публиката.

Дисциплината е зрелищна, извънредно напрегната и натоварваща. Добрите състезатели по воден слалом, каквито ние не сме, вземат трасето за към 50 до 110 секунди. Нашите достижения са в границите на 2 минути и 30 секунди, с което се доближаваме до ниските техни времена. Това е добър резултат, уверен е Гачков.

Той споделя, че Воден клуб Пловдив има съвсем 50-годишна история.

Води началото си от Туристическо сдружение „ Еделвайс “. Вследствие на промени в законодателството сдружението се пререгистрира като състезателен клуб, с цел да може да взе участие в надпревари и да провежда държавни шампионати по съответните типове спорт.

Състезанието в Пловдив е добра опция хората, които са гледали този спорт по малкия екран, да го тестват в една следена среда в напълно разнообразни от спортните условия, с доста по-малък риск от травма, изяснява уредникът.

Събитието се организира в границите на Европейската седмица на подвижността с поддръжката на Община Пловдив, РИОСВ-Пловдив и Басейнова дирекция „ Източнобеломорски регион “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР