Първото проучване за количествено определяне на въздействието на токсичните вечни

...
Първото проучване за количествено определяне на въздействието на токсичните вечни
Коментари Харесай

Проучване: Токсични химикали замърсяват голяма част от водата на Земята

Първото изследване за количествено установяване на въздействието на токсичните " безконечни химикали " върху околната среда в международен мащаб откри, че огромна част от изворните води по света, които не са били модифицирани за пиянство, са по-замърсени, в сравнение с се e предполагало.

(Във видеото може да научите повече за: На прага на сезона: Съмнения за изтичане на нечисти води край Бургас)

Токсичните " безконечни химикали ", които не се разграждат, са известни още като пер- и полифлуороалкилни субстанции (накратко PFAS). Те са известни от 50-те години на предишния век и в този момент съществуват над 14 000 химикали, основани от индивида, които се употребяват в покрития и артикули, устойчиви на петна, топлота, масла, мазнини и вода.

Но въпреки да си мислите, че те се лимитират до неща като тенджери и тигани, PFAS участват и в други артикули. Това включва облекла, мебели, лепила, опаковки за храни, повърхности за готвене, изолацията на електрически проводници и пяна за гасене на пожари. PFAS са открити и в хипотетично биоразградими артикули, като да вземем за пример хартиени сламки.

През последните години осъзнахме евентуалната опасност, която тези химикали съставляват както за нашето здраве, по този начин и за околната среда. Проучванията са открили евентуални връзки сред излагането на PFAS и развиването на разнообразни неподходящи последствия за здравето, в това число изменен метаболизъм, контролиране на телесното тегло, нарушена бъбречна функционалност, болести на щитовидната жлеза, изменени равнища на половите хормони и развиване на разнообразни типове рак - на черния дроб, бъбреците и тестисите.

Toxic " Forever Chemicals " Contaminate Much Of Earth's Water, Says World-First Study | IFLScience
— Grant W. Graves (@GrantWGraves)
Въпреки че тук има проблеми. Въпреки че PFAS в действителност са свързани с тези здравни последствия, към момента не е потвърдено, че ги предизвикват. Въпреки това възходящият брой доказателства накара доста регулаторни органи от целия свят да стартират да стягат рестриктивните мерки върху тяхната приложимост, въпреки и в друга степен.  

Но макар тези проучвания към момента има доста неща, които не знаем за мащаба или естеството на тази опасност. Дори не знаем какво количество от тези химикали се съдържа в нашите водоизточници.

Въпреки това ново интернационално изследване, ръководено от откриватели от Университета на Нов Южен Уелс в Сидни, откри, че огромна част от международните водоизточници надвишават границите на PFAS за безвредно пиянство.

" В доста от нашите изворни води наличието на PFAS е над регулаторните граници " , споделя в изказване основният създател на изследването професор Денис О'Карол.

" Вече знаехме, че PFAS са необятно публикувани в околната среда, само че бях сюрпризиран да открия огромната част от изворните води, които са над целесъобразните стойности за питейна вода. Говорим за над 5 %, а в някои случаи надвишава 50 % " , споделя още О'Карол.

Използвайки разнообразни източници, в това число държавни отчети, бази данни и рецензирана литература от целия свят, екипът съумява да сътвори повече от 45 000 точки с данни, обхващащи интервал от 20 години.

Въпреки притеснителните резултати О'Карол акцентира, че тези следи от PFAS са открити във водоизточници, като да вземем за пример язовири, а не в питейна вода. Последната минава през пречиствателни станции, които пречистват водата за консумация. Някои от тези уреди даже са проектирани по този начин, че да понижават количеството на химикали като PFAS, преди водата да доближи до нашите кранове.

Въпреки това не всички снабдители на вода правят рутинни измервания на необятния набор PFAS, които евентуално се съдържат във водата.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР