Първото посещение на президента на САЩ Джо Байдън в чужбина

...
Първото посещение на президента на САЩ Джо Байдън в чужбина
Коментари Харесай

Ваксините и Брекзит са сред основните теми на Г-7 тази година

Първото посещаване на президента на Съединени американски щати Джо Байдън в чужбина от встъпването му в служба включва присъединяване в срещата на върха на Г-7, където той ще се опита да възвърне американското водачество на международната сцена, предава Си Ен Ен.

Членовете на Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, Съединени американски щати, Франция, Япония)  се събират всяка година, с цел да обсъдят проблемите на международната политическа сцена. Международната сигурност и международната стопанска система постоянно са измежду главните тематики за полемики, макар че се чака възобновяване от пандемията от Covid-19 да господства на тазгодишната среща.

Официалното откриване е планувано за през днешния ден следобяд, припомня БНР. Пристигащите в Карбис Бей в британското графство Корнуол водачи бяха посрещнати от Борис Джонсън и брачната половинка му Кари. 

Джо Байдън съумя да беседва с премиера на Англия в навечерието на формалната среща на Г-7. Борис Джонсън сподели, че новата администрация на Съединени американски щати има доста общо с Англия, в това число по отношение на НАТО и изменението на климата, тематики, по които Байдън е предствавил гледната ситочка, която радикално се разграничава от тази на предшественика му Доналд Тръмп. Освен това Джонсън разгласи, че чака водачите на страните от Г-7 да разгласят, че ще дават минимум 1 милиард дози ваксини срещу ковид на останалите страни по света. Джо Байдън към този момент заяви, че Съединени американски щати възнамеряват да дарят 500 милиона дози ваксини Pfizer в международен мащаб.

Анализатори считат, че Байдън ще употребява дебюта си в Г-7, с цел да упорства за един от целите си в интернационалната политика:  споразумение за световна минимална данъчна ставка от минимум 15% за мултинационални компании. Финансовите министри на седемте страни към този момент поддържаха концепцията по време на предварителна среща в Лондон предишния уикенд.

Друга съществена тематика ще бъде Русия. Външните министри от Г-7 обявиха, че са ``дълбоко обезпокоени`` от ``негативния модел на безотговорното и дестабилизиращо държание на страната``, съобщи в. ``Гардиън``. 

Според вестник ``Индипендънт`` обаче единствено Брекзит хвърля сянка върху Г-7. Байдън и Борис Джонсън не са обсъждали въпроса през вчерашния ден, само че се чака да бъдат извършени двустранни срещи за решение на рецесията към използването на Протокола за Северна Ирландия.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР