Първото посещение на президента на САЩ Джо Байдън в чужбина

Първото посещение на президента на САЩ Джо Байдън в чужбина ...

Ваксините и Брекзит са сред основните теми на Г-7 тази година


Първото посещение на президента на САЩ Джо Байдън в чужбина от встъпването му в длъжност включва участие в срещата на върха на Г-7, където той ще се опита да възстанови американското лидерство на световната сцена, предава Си Ен Ен.

Членовете на Г-7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония)  се събират всяка година, за да обсъдят проблемите на световната политическа сцена. Международната сигурност и световната икономика често са сред основните теми за дискусии, въпреки че се очаква възстановяването от пандемията от Covid-19 да доминира на тазгодишната среща.

Официалното откриване е насрочено за днес следобед, припомня БНР. Пристигащите в Карбис Бей в английското графство Корнуол лидери бяха посрещнати от Борис Джонсън и съпругата му Кари. 

Джо Байдън успя да разговаря с премиера на Великобритания в навечерието на официалната среща на Г-7. Борис Джонсън каза, че новата администрация на САЩ има много общо с Великобритания, включително относно НАТО и изменението на климата, теми, по които Байдън е предствавил гледната ситочка, която коренно се различава от тази на предшественика му Доналд Тръмп. Освен това Джонсън обяви, че очаква лидерите на държавите от Г-7 да обявят, че ще предоставят най-малко 1 милиард дози ваксини против коронавирус на останалите страни по света. Джо Байдън вече съобщи, че САЩ планират да дарят 500 милиона дози ваксини Pfizer в световен мащаб.

Анализатори смятат, че Байдън ще използва дебюта си в Г-7, за да настоява за един от приоритетите си в международната политика:  споразумение за глобална минимална данъчна ставка от най-малко 15% за мултинационални компании. Финансовите министри на седемте държави вече подкрепиха идеята по време на предварителна среща в Лондон миналия уикенд.

Друга основна тема ще бъде Русия. Външните министри от Г-7 заявиха, че са ``дълбоко обезпокоени`` от ``негативния модел на безотговорното и дестабилизиращо поведение на страната``, предаде в. ``Гардиън``. 

Според вестник ``Индипендънт`` обаче единствено Брекзит хвърля сянка върху Г-7. Байдън и Борис Джонсън не са обсъждали въпроса вчера, но се очаква да бъдат проведени двустранни срещи за решаване на кризата около прилагането на Протокола за Северна Ирландия.

 

 

 

Източник: segabg.com