Първото поколение на Peugeot 408 дебютира през 2010 г. -

...
Първото поколение на Peugeot 408 дебютира през 2010 г. -
Коментари Харесай

Peugeot 408 смени униформата

Първото потомство на Peugeot 408 дебютира през 2010 година - стилен седан, предопределен за пазарите в Китай, Южна Америка, Югоизточна Азия и Русия. Китайската версия си смени генерациите през 2018 година, до момента в който останалите разновидности се задържаха на пазара в първичния тип. Сега френският производител за първи път пуска 408 за Европа, като с него навлиза в един нов сегмент - този на купеобразните кросоувъри.

Този клас беше непокътнат за премиум-производители като BMW (X4 и X6) и Mercedes-Benz, които оферират купеобразни версии на своите кросоувъри. Масовите марки обаче към този момент навлизат стремително в него, като началото беше обещано от Renault с Arkana. На собствен ред Citroen, който също като Peugeot е част от концерна Stellantis, пусна C4, а неотдавна показа и по-големия C5X.

В Peugeot избират да не дефинират 408 като кросоувър или крос-купе, както е по-модерно да се назовават тези коли. Французите настояват, че новият им европейски модел е " фастбек ", което в действителност е седан с 4 порти и наклонена задница.

Технически автомобилът е непосредствен родственик на Peugeot 308, от който е заимствал някои съществени елементи от дизайна, като това си проличава най-много по предните и задните светлини. В същото време безрамковата решетка с елементи в цвета на каросерията, украсена с нова емблема, провокира асоциации по-скоро с кросоувъра 3008.

Европейският Peugeot 408 е построен на същата платформа като 308, само че е с по-големи габарити: дължина - 4690 мм, ширина - 1859 мм, височина - 1480 мм, и междуосие от 2787 мм. Багажникът има обем 536 литра, а при свалени задни седалки - 1611.

Съответно новият модел е и по-високо позициониран от братчето си, като това си проличава и от предлаганото от производителя. Новият 408 получава матрична оптика, 20-цолови джанти с автентичен дизайн и шест варианти за цвят на каросерията, в това число извънредните Bleu Obsession, Gris Titane, Gris Artense, Rouge Elixir, Blanc sedef и Noir Perla Nera.

Кабината е добре позната от Peugeot 308, като още веднъж се залага на системата i-Cockpit с стилен волан и чифт 10-инчови екрани. Под сензорния екран на информационно-развлекателния комплекс има седем физически клавиша. В взаимозависимост от пазара ще се оферират седалки с опция за масаж, кожа напа, както и панорамен покрив.

Оборудването на фастбека, наред с други неща, включва адаптивен круиз-контрол с функционалност Stop & Go, камера за нощно виждане, наблюдаване на мъртвата зона, система за отбягване на конфликт, в това число при придвижване на заден ход, помощник за паркиране и първокласна звучност Focal.

Двигателите също са заимствани от 308, само че не всички, а единствено най-мощните. Единствената " чисто горивна " версия е Peugeot 408, оборудвана с 1,2-литров бензинов турбомотор PureTech с мощност 130 к. с. Същият елемент е базов и за показания напълно неотдавна Citroen C5X. Компанията не показва данни за ускорението на този модел, само че упоменатият C5X се нуждае от 10,4 сек., с цел да вдигне 100 км/ч от място.

На старта на продажбите на модела ще се оферират и два plug-in хибрида - с комбинирана мощ от 180 и 225 к. с.  Те се разграничават единствено по мощността на мотора с вътрешно горене (150 или 180 к. с.), до момента в който електрическата част е една и съща - електромотор със 110 к. с. и батерия с потенциал 12,4 кВт/ч.

Тази литиево-йонната батерия с потенциал 12,4 кВт/ч би трябвало да е задоволителна за към 60 км пробег единствено в електрически режим (според цикъла WLTP). Освен по-малък багажник хибридите имат и понижен бензинов контейнер - 40 литра вместо 52.

Скоростната кутия във всички случаи е една - 8-степенна автоматизирана. Дизелов вид няма да има, само че след няколко месеца ще излезе напълно електрическа трансформация, която ще се причисли към фамилията.

Производството на новия Peugeot 408 ще се реализира в завода в Мюлуз паралелно с хечбека и комбито 308. Продажбите в Европа ще започват при започване на 2023 година, като следва да бъдат оповестени и цените на модела.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР