Първото по рода си изложение Есенен фермерски пазар“ се проведе

...
Първото по рода си изложение Есенен фермерски пазар“ се проведе
Коментари Харесай

Първият в Свищов есенен фермерски пазар показа връзката между теорията и практиката в агробизнеса

Първото по рода си ревю „ Есенен фермерски пазар “ се организира в Свищов, което показа богата палитра от локални селскостопански артикули. Инициативата, която бе част от план на катедра „ Аграрна стопанска система “ при Стопанска академия „ Димитър А. Ценов “, сподели връзката сред науката и практиката в областта на аграрната стопанска система. Изложението се осъществя със съдействието на свищовското висше учебно заведение, община Свищов, Българска асоциация „ Биопродукти “, Фондация за околна среда и земеделие, Фондация за биологично земеделие „ Биоселена “.
 Първият в Свищов есенен фермерски пазар сподели връзката сред теорията и практиката в агробизнеса  Първият в Свищов есенен фермерски пазар сподели връзката сред теорията и практиката в агробизнеса  Първият в Свищов есенен фермерски пазар сподели връзката сред теорията и практиката в агробизнеса  Първият в Свищов есенен фермерски пазар сподели връзката сред теорията и практиката в агробизнеса
Еceнeнният фepмepcки пaзap, който ce пpoвeдe пoд нaдcлoв: „ Избepeтe здpaвocлoвнaтa хpaнa! “, се състоя на централния площад пред постройката на Общината. Официални посетители на откриването бяха заместник-ректорът по „ Научноизследователска и планова активност “ на Стопанска академия, доцент доктор Тодор Кръстевич, кметът на община Свищов Генчо Генчев, Валери Велковски – представител на Миниcтepcтвoтo нa ЗХГ, Албена Симеонова – ръководител на Българска асоциация „ Биопродукти “, Веселина Ралчева – член на УС на асоциацията, Пепо Петров – изп. шеф на Фондация за околна среда и земеделие, Елисавета Пъндева – финансов управител на Фондация за биологично земеделие „ Биоселена “, Димитър Димитров – ръководител на ППОК „ Земя-93 “, ученик на компетентност „ Аграрна стопанска система “ и магистърска стратегия „ Агробизнес “ в СА „ Д. А. Ценов “.

При формалното разкриване, ръководителят на плана доцент доктор Марина Николова, която е и началник на катедрата-организатор, напомни, че фермерските пазари не са нещо ново и непознато. „ Основният мотор за тяхното възобновление са условията на актуалния консуматор за облекчаване потребностите от артикули с по-добро качество и непокътнати достоверни усети от „ градината на баба “, „ спомените за храната от нашето детство “ или убедеността на хората, че единствено на тези места могат да намерят артикули с неповторими качества, разнообразни от индустриалната „ безсъдържателност “, опция на храната от огромните търговски мрежи “, съобщи доцент Николова.

Тя акцентира, че в изискванията на актуалната хранителна промишленост, фермерските пазари получават все по-голяма известност в доста от европейските страни. По думите й, през последното десетилетие концепцията за „ пробуждане “ на фермерските пазари се развива непрекъснато и в България, и се трансформира допълнително от „ осъзната нужда “ за от ден на ден хора. Доц. Николова благодари на съорганизаторите на проявата, на всички аграрни производители, които показаха своите артикули и на целия планов екип от катедра „ Аграрна стопанска система “ – преподаватели, докторанти и студенти третокурсници от едноименната компетентност.

Приветствие към огранизаторите и участниците в ревюто насочи зам.-ректорът на Стопанска академия, доцент доктор Тодор Кръстевич. „ Този дребен и обединен екип от катедра „ Аграрна стопанска система “ съумяха да свържат теорията с практиката – те сътвориха същински пазар, където се среща търсенето с предлагането “, сподели доцент Кръстевич. Той благодари на община Свищов за оказаната поддръжка, като съобщи, че това е следващо доказателство за тясната и извънредно значима за Свищов връзка сред Академията и Общината. Заместник-ректорът акцентира и значимостта на оказаната поддръжка от Министерството на земеделието и хората от действителния бизнес, проведени в двете фондации и асоциацията, съорганизатори на събитието. Той пожела самодейността да има резистентност във времето, да се трансформира в традиция и да се усилва броя на участниците във фермерския пазар.

Поздравления насочиха и формалните посетители. В празничната стратегия, във връзка разкриване на ревюто, участваха трио „ Нове “ с живописен началник Корнелия Чекелева и Фолклорен танцов състав „ Творецът “ с живописен началник Явор Узунов. Специален посетител на празничната стратегия бе емблематичната българска национална певица Гуна Иванова.
Участващите в есенния фермерски пазар локални производители осигуриха за всички присъстващи опцията да дегустират и да си закупят биопродукти и артикули от стандартното произвеждане на дребни аграрни стопанства. Сред показаните на пазара блага от плодородната златна есен бяха плодове, зеленчуци, мляко, сирене, кашкавал, мед и медни артикули, билки, виновност, сурови ядки, сладка, рачел и други

След ревюто се състоя и кръгла маса на тематика „ Потенциал за развиване на фермерските пазари в България “, която бе част от плана на катедра „ Аграрна стопанска система “, финансиран по линия на Института за научни проучвания при Стопанска академия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР