Първото, което ще направи бъдещата управленска коалиция е да промени

...
Първото, което ще направи бъдещата управленска коалиция е да промени
Коментари Харесай

Най-първата работа на бъдещата коалиция ще са големи промени в КПКОНПИ

Първото, което ще направи бъдещата управническа коалиция е да промени закона за КПОНПИ, да трансформира комисията в организация, да й даде повече и даже проверяващи функционалности и да смени нейния председател Сотир Цацаров. Това стана ясно от изявление на евентуалния предстоящ министър председател Кирил Петков в предаването ЕвроДикоФ. 

" Първото, което би трябвало да създадем като коалиция е да променим закона за КПКОНПИ. Ще би трябвало да се ревизира това какъв брой имущество е запорирала сегашната комисия и какъв брой действително са отнети в интерес на страната, и ми се коства, че ще има огромна разлика ", разгласи Петков. Неговата теза, че първата стъпка на бъдещата коалиция би трябвало да е точно смяна на КПКОНПИ споделя и другият водач на Продължаваме промяната Асен Василев.

В ЕвроДикоф стана ясно, че ще се тръгне и на промяна на Цацаров, тъй като по думите на Петков по тази причина се желае единствено нормално болшинство. 

Бъдещият министър председател опита да изясни и какви ще са възможните промени в комисията. " За нас е доста значимо да натоварим с проверяващи функционалности КПКОНПИ, а освен да пишат едни хартийки, да пишат едни мемоари, да ревизират едни заявления. Трябва реално, когато има риск от корупция, или има сигнал за корупция, да имат проверяващи функционалности ", сподели Петков. На въпрос дали това няма да е втора прокуратура, Петков сподели: " Не, няма да е второ прокуратура, а ще има проверяващи функционалности ".

На процедура в този момент той не разкри какви тъкмо нови пълномощия и каква нова конструкция се планува за КПОНПИ. Той и хората от Продължаваме Промяната обаче бяха по-конкретни преди дни. Тогава стана ясно, че ПП предлага промяна на сегашната Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) в по-голяма конструкция – Антикорупционна организация. Тя би трябвало да прави следствия, да централизира информацията за корупция и да работи в съгласуваност с Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

От Политическа партия плануват тази реформирана конструкция да има звена във всяко министерство и това да са актуалните одитни организации. “В настоящия си тип те не правят работа – видях го като министър, идват, регистрират се на три месеца и си получават бонусите. Не може да се разчита на тях, с цел да заловен огромна корупция ”, изясни Кирил Петков. Така както одитните комитети в банките рапортуват на акционерите, а не на изпълнителния шеф, по същия метод би трябвало да проработят новите звена, счита той.

За ръководството на КПКОНПИ от политическата групировка плануват конкурс. Сега нейният ръководител се избира от Народното събрание. Кирил Петков даде за образец сходна организация, която работи в Руанда и уличила в корупция трима министри и бивш премиер, където за чиновници са били подбирани работещи в чужбина руандци. България е дребна страна и с цел да не са мощни връзките сред братовчеди и другари, би трябвало да има праволинеен метод за взимане на решенията, изясни той.

Само преди дни се заприказва, че даването на проверяващи функционалности, както и възможното разрешаване бъдещата организация да може да употребява в цялостен размер специфични разследващи средства, е една от противоречивите точки в договарянията, свързани с правораздаването и вътрешните работи, без да се прецизира кои тъкмо са били трудностите. В момента проверяващите функционалности са дадени на следователите и на полицейските дознатели. Именно в групата на вторите са и да вземем за пример проверяващите служители на реда в ГДБОП, които в този момент главно работят по линия на корупцията. Те вършат следствията, само че най-после всичко се опакова в досъдебно произвеждане, което се управлява от прокурор. в Наказателно-процесуален кодекс категорично е маркирано, че проверяващите органи работят под управлението и надзора на прокурор.

През годините ту се дават, ту се вземат проверяващите пълномощия на митническите чиновници, когато става дума за митнически закононарушения, като да вземем за пример контрабанда. В момента те отново разполагат с тези пълномощия. Вероятно на КПКОНПИ ще се дадат сходни пълномощия, да вземем за пример във връзка с така наречен корупционни закононарушения - подкупи, търговия с въздействие, закононарушения по работа, умишлена занемареност и така нататък

В момента КПКОНПИ, както и ДАНС правят разнообразни инспекции, свързани с корупция, всекидневно по сигнали и когато съберат материали, които съгласно тях има данни за закононарушения ги предават на прокурор, който взема решение дали да образува досъдебно произвеждане.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР