Първоначално Илон Мъск успя да привлече около 12,5 млрд. долара

...
Първоначално Илон Мъск успя да привлече около 12,5 млрд. долара
Коментари Харесай

Илон Мъск е готов да продаде част от акциите на SpaceX, за да финансира сделката с Twitter

Първоначално Илон Мъск съумя да притегли към 12,5 милиарда $ под формата на дълг против съществуващите акции на Tesla, когато търсеше финансиране за изкупуването на Twitter. Впоследствие той постави старания да понижи кредитната тежест на договорката. Според източници Мъск е подготвен да продаде част от акциите си в SpaceX, с цел да усъвършенства изискванията за финансиране на договорката с Twitter.

Ръководителят на Tesla съумя да продаде акции на Tesla на стойност към 8,5 милиарда $ и също по този начин притегли сътрудници за финансиране на придобиването на активи на Twitter, само че структурата на привлечените средства непрекъснато се трансформира, а милиардерът търси по-благоприятни условия за финансиране. Всъщност против залог на акции на Tesla ръководителят на компанията е подготвен да притегли към 6,25 милиарда $, само че се стреми да сведе до най-малко каузи на средствата с такава скица на обезпечаване.

Според New York Post, Илон Мъск желае да набере сред 2 и 4 милиарда $ посредством капиталови компании и хедж фондове, като им дава обещание опцията да трансформира дължимите суми в акции на Twitter при преференциален курс в бъдеще. Morgan Stanley е подготвена да отпусне на Мъск заем до 3 милиарда $ при 12% годишна рента, което не е доста преференциално, макар че в този случай няма да се постанова кредитополучателят да залага акции на Tesla.

Очевидно основният изпълнителен шеф на SpaceX към този момент е подготвен да се сбогува с част от акциите си в аерокосмическата компания. Мъск има 44% от SpaceX, като пазарната му капитализация след последното набиране на средства в размер на 337 млн. $ се прави оценка на 125 милиарда $. Ръководителят на SpaceX е подготвен да продаде част от акциите си по 70 $ на акция на частни вложители, които към този момент са уведомили за желанията си. Получаването на средства по този метод наподобява по-изгодно за Мъск, в сравнение с увеличението на кредитната тежест.

Експертите считат, че възможното понижаване на покупната цена на Twitter няма да промени доста за Musk, защото размерът на средствата, с които разполага, с цел да вземе заем, съразмерно ще намалее, тъй като кредиторите трезво правят оценка капитализацията на обществената мрежа в светлината на новите събития. Милиардерът съобщи тази седмица, че не изключва опцията да преразгледа цената на договорката за Twitter в посока надолу. Първоначално той искаше да даде към 44 милиарда $ за компанията при цена на акция от 54,2 $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР