Първо заседание на работната група по икономика, търговия и иновации

...
Първо заседание на работната група по икономика, търговия и иновации
Коментари Харесай

След ОМО „Илинден“ и Лорер отива с делегация в Северна Македония

Първо съвещание на работната група по стопанска система, търговия и нововъведения сред България и Северна Македония ще се организира в понеделник и вторник в Скопие. Българската делегация ще бъде водена от министъра на нововъведенията Даниел Лорер, оповестиха от неговото ведомство.

Лорер и министъра на финансите на РМС Фатмир Бесими ще съпредседателстват първата среща на взаимната работна група.

По информация на министерството на финансите в Скопие на срещата двете страни ще прегледат опциите за привличане на вложения, новаторски благоприятни условия, финансирането на планове, увеличението на комерсиалния продан сред двете страни и целите за развиване на района, както и областите, в които може да се развиват взаимни планове.

Министърът на нововъведенията отпътува в северомакедонската столица единствено часове след следващия скандал, избухнал, откакто северомакедонският президент Стево Пендаровски се срещна и се фотографира със неразрешената от Конституционния съд у нас поради фракционизъм ОМО " Илинден ". Организацията от години лобира за признаването на " македонско малцинство " в България. У нас тя не получи регистрация поради несъгласие на устава й с нашата Конституция.

Заради срещата им с Пендаровски, която последва взаимното съвещание на двете държавни управления, в събота от Външното ни министерство с позиция показаха угриженост от сходни отрицателни жестове в миг, когато София и Скопие ускоряват разговора в позитивна посока.

„ Дни след сполучливото взаимно съвещание на държавните управления на двете страни, още веднъж ставаме очевидци на повишение на публичното напрежение, подбудено от съответни дейности на президента на Северна Македония, с което се вършат опити за обновяване на тематики, влизащи в спор с Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година Подобни дейности не способстват за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускорение на процеса на европейската интеграция на Северна Македония ", съобщи Министерство на външните работи.

В отговор на българската реакция Пендаровски излезе с изказване, в което твърди, че нито едно негово деяние досега, нито пък в бъдеще ще бъде ориентирано против Договора за другарство и добросъседство сред България и Северна Македония. Той споделя още, че всяка институция и в двете страни би трябвало да способства за превъзмогването на откритите въпроси и той персонално работи за укрепването на разговора. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР