Първо редовно заседание на парламента след въвеждането на новите правила

...
Първо редовно заседание на парламента след въвеждането на новите правила
Коментари Харесай

Възраждане не се съобрази с изискването за зелен сертификат в НС

Първо постоянно съвещание на Народното събрание след въвеждането на новите правила за достъп до постройката. Народните представители трябваше да показват зелен документ или негативен тест за коронавирус, с цел да влязат на работните си места. Единствено групата на " Възраждане " отхвърлиха да съблюдават разпоредбите. Оказа се, че даже чиновниците на НСО нямат пълномощия да стопират депутати, които не желаят да съблюдават разпоредбите за достъп.

Повечето депутати съблюдаваха новите правила за влизане в Народното събрание.

" Правилата важат за всички, без значение кой какъв е, нали по този начин, откакто има решение и тези правила са общи за всички и са за опазване на живота и здравето на хората, ние ще ги съблюдаваме ", съобщи Халил Летифов от Движение за права и свободи.

" Имаме си своите зелени документи, считаме, че откакто за останалата част от хората има зелени документи, разумно е и в Народното събрание да е по същия метод ", съобщи Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

В прорез с разпоредбите в постройката на Народното събрание влязоха само представителите на " Възраждане ". Според водача Костадин Костадинов мярката е дискриминационна и противоконституционна.

Вие по какъв начин ще влезете през днешния ден в Народното събрание?

- През вратата!

С какъв документ?

- С този, който ми е даден от българските гласоподаватели. Зеленият документ е антиконституционен, да го кажа още 10 пъти, допускам няма да е проблем. И от през днешния ден приканвам всички български жители да стопират и по никакъв метод да не се преценяват с това антиконституционно условие ", съобщи Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ".

Според проф. Пламен Киров процедурното решение на Народно събрание за достъп на депутатите със зелен документ на процедура е неизпълнимо.

" Тази норма, която е въведена със зелените документи, не е част от правилника за организацията и работата на Народното събрание, точно заради това има едно решение, което няма по какъв начин да бъде изпълнено ", съобщи проф. Пламен Киров - специалист по конституционно право.

А неимунизираните депутати и техните сътрудници трябваше да си създадат проби в мобилната лаборатория пред парлеманта. До началото на пленарното съвещание оттова минаха малко над 30 души, единствено 3-ма от тях - депутати.

" До този миг няма позитивни проби. Депутатите имат право на два типа антигенни проби - такива със слюнка и със секрет от носоглътката. Предпочитани са тези със слюнка ", съобщи Красимира Ангелова - началник мобилни лаборатории.

Тестовете на депутатите и сътрудниците им се заплащат от самите тях, цената е 10 лева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР