Първо дойдоха инвестиции за милиарди долари. След това милиони дози

...
Първо дойдоха инвестиции за милиарди долари. След това милиони дози
Коментари Харесай

Паметник на другаря Си Дзинпин? Сърбия иска да благодари на приятелски Китай

Първо пристигнаха вложения за милиарди долари. След това милиони дози ваксини. Сега нова акция упорства Сърбия да благодари на Китай по метод, който би следвало да е останал някъде обратно в предишното – посредством създаване на скулптура на „ Другаря Си “. Предложението идва от дребната политическата партия „ Нова комунистическа партия на Югославия “, която заплати за слагането на билборди в столицата Белград, призоваващи за благодарност към китайския президент Си Дзинпин посредством издигането на негов монумент в локален парк, написа Bloomberg

Въпреки, че сръбското държавно управление не е декларирало поддръжка към концепцията, няма съвсем никакво подозрение, че Сърбия гравитира от ден на ден на изток в сравнение с запад по време на COVID-19 пандемията. Сърбия и Унгария бяха страните, които взеха решение непосредствено да поръчат ваксини от Китай, до момента в който проектът на Брюксел боксуваше.

Нов Китайски културен център за 55 млн. $ бе приключен в Белград. Сградата се намира на мястото на някогашното посолство на Китай, което бе разрушено по време на бомбандировките на НАТО през 1999 година, когато организацията се намеси с цел да спре сръбските репресии в Косово. Новият културен център включва зали за конференции и изложения. Междувременно Унгария възнамерява да подари земя за построяването на китайски университет в Будапеща, макар възражението на кмета на града и рецензиите от Европейски Съюз, че страната се сближава с Пекин.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Германската фондация Bertelsman разгласява изследване, озаглав...

Будапеща и Белград ще бъдат свързани с нова железопътна линия, която е финансирана посредством китайски заеми и изграждана от китайски компании. Това другарство към този момент работи добре за сръбския президент Александър Вучич. Китай влага в единствения производител на стомана в Сърбия, който бе добит от китайската HBIS Group, както и в най-голямата компания за мед и злато, която към този момент се управлява от Zijin Mining.

Тези преводи, дружно с договорите подписани с китайски компании за реорганизация на сръбската инфраструктура, оформят вложенията в страната до сумата от 8 милиарда $. Правителството е признателно за китайската поддръжка преди година, когато Китай първа изпрати помощ на Сърбия в битката с пандемията. След това Сърбия внесе 3.7 млн. дози от имунизацията Sinopharm, което оформи близо 70% от дозите в страната. Сърбия е ваксинирала изцяло 27% от популацията си в съпоставяне със приблизително 15% в Европейски Съюз, по данни на Vaccine Tracker на Bloomberg.

Въпросът е какво ще стане с опитите на Сърбия да стане член на Европейски Съюз в случай, че страната се сближава с Китай. Русия и Китай поддържат сръбските искания над Косово – нещо, от което Сърбия би трябвало да се откаже, в случай че желае да получи зелена светлина за Европейски Съюз. Освен това вложенията в Сърбия от Европейски Съюз са в пъти повече от китайските инвестиции.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР