Първият в България суперавтомобил Бугати Широн на стойност зашеметяващите 5

...
Първият в България суперавтомобил Бугати Широн на стойност зашеметяващите 5
Коментари Харесай

Баровецът с „Бугати” за 5 милиона лв. не се интерсува от силиконови бръмчалки

Първият в България суперавтомобил „ Бугати Широн ” на стойност зашеметяващите 5 милиона лв. към този момент се движи по софийските улици, откакто неповторимото возило бе доставено от производителя на притежателя – транспортния необут Ваньо Алексиев, видя HotArena. Шефът на най-голямата у нас компания за всевъзможен тип транспорт „ Биомет ” самичък се изфука с неповторимия автомобил, публикувайки фотография в обществената мрежа „ Инстаграм ”.

Най-скъпата кола в света бе поръчана от Ваньо Алексиев в края на 2016 г . на ревю в Женева, където бе показана. Родният баровец чака повече от 17 месеца за доставката на направеното особено за него „ Бугати ”. Впечатляващото возило е с мощ без аналог – 1500 конски сили, като форсира от 0 до 100 км за рекордните 2,5 секунди. От модела „ Бугати Широн ” до този миг са създадени 396 от общо 500 бройки, а индустриалната цена на колата е закрепена на 2,4 милиона евро. Транспортирането лишава още към 15 000 евро.

С налозите, таксите и застраховките, които Ваньо Алексиев е платил за единственото „ Бугати Широн ” в България, цената на автомобила надвишава 5 милиона лв..

С гръмката покупка транспортния необут счупи „ брадясалия ” 10-годишен връх на Румен Гайтански – Вълка за най-скъпата кола в България. През 2008-а Вълка брои 1,3 милиона евро или 2,5 милиона лв. за „ Бугати Вейрон ”. В последните 2-3 години обаче „ Бугати ”-то на Гайтански не е засичано в страната, съгласно осведомени колата е продадена в Германия.

Притежателят на най-скъпия автомобил в България Ваньо Алексиев е роден отвън страната – в столицата на Уругвай Монтевидео на 7 октомври 1963 година Разправят, че татко му е бил от близкото обграждане на именития Гето Найденов, началник на държавното външнотърговско дружество „ Тексим ” през 60-те и 70-те години на предишния век. Няколко години след раждането му родителите му се прибират в България.

Макар към този момент да е на 55, Алексиев наподобява с 20 години по-млад в резултат на серия пластични интервенции. Баровецът е прочут с пословичната си суетливост и с честите си визити в реномирини клиники за разкрасяване в Швейцария и Бразилия. Той спортува 5 пъти седмично по 2 часа под наставленията на дипломиран инструктор и изпада в лек стрес, в случай че наддаде и кг от теглого си.

Откъде са обаче милионите на ексцентричния паралия?

За разлика от парите на множеството нашенски асове, неговите са изкарани изцяло законно и без забележими измами. Алексиев е създател и притежател на транспортната компания „ Биомет ”, която е записана през далечната 1991 година Днес сдружението разполага с голяма конструкция за всевъзможен тип превоз. 
Големите облаги на суетния тузар идват главно от хладилните му камиони, зареждащи с храна две от най-големите вериги супермаркети в България – „ Била ”, „ Кауфланд ”, „ Лидъл ”. Алексиев зарежда с горива и веригите бензиностанции „ Шел ” и „ ОМВ ”.

Лъвският къс от облагите на Ваньо Алексиев обаче идват от интернационалната спедиторска и транспортна активност на тировете на „ Биомет ”. Фирмата му разполага с над 500 тира и има офиси и скадове в Испания, Англия и Франция. Твърди се, че Алексиев има апартамент от 500 квадрата в центъра на Париж, лятна вила в Монте Карло, жилище в Лондон и къща в Барселона. В България баровецът живее в просторна къща в квартал „ Бояна ”. Въпреки, че от години притегля вниманието на златотърсачките с внушителното си благосъстояние и добре поддържано тяло и визия, Ваньо Алексиев не се вълнува изключително от силиконови хубавици, написа " Уикенд ".

Неизменно заобиколен от здравеняци с бронзов загар, играещи ролята на охранители, транспортния необут по никакъв начин не се интересува от влажните и подканящи погледи, които му хвърлят по заведения за хранене и питейни заведения популярни бръмчалки.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР