Първият учен, публикувал последователността на вируса COVID-19 в Китай, организира

...
Първият учен, публикувал последователността на вируса COVID-19 в Китай, организира
Коментари Харесай

Китайският учен, публикувал за първи път последователността на COVID, протестира след изселването от лабораторията си

Първият академик, разгласил последователността на вируса COVID-19 в Китай , провежда седящ митинг , откакто управляващите го блокираха в лабораторията му, оповестява „ Асошиейтед прес “.

Вирусологът Джан Йонгжен написа в онлайн обява в понеделник, че той и екипът му ненадейно са били известени, че са отстранени от лабораторията си, което е последното от поредицата неуспехи, намаления и премахване от служба , откогато Джан разгласява секвенцията през януари 2020 година без държавно утвърждение. Този ход демонстрира по какъв начин китайската страна продължава да оказва напън и да управлява учените, провеждащи проучвания върху ковид .

Новината за митинга на Джан се популяризира необятно в китайските обществени медии, привличайки публичното внимание. В онлайн изказване Клиничният център за публично здраве в Шанхай съобщи, че лабораторията на Джан се ремонтира и е затворена от „ съображения за сигурност “ . Той добави, че е дал на екипа на Джан различно лабораторно пространство . В отговор Джан написа в интернет, че на екипа му не е била препоръчана различна лаборатория досега, в който са били известени за изселването си, и че препоръчаната лаборатория не дава отговор на стандартите за сигурност за осъществяване на проучванията им, което оставя екипа му в неопределеност.

Когато Джан се опитал да влезе в лабораторията си през уикенда, защитата му забранила да влезе . В знак на митинг той седнал на открито върху сплеснат картон под пороен дъжд, демонстрират фотоси от мястото, оповестени в интернет.

„ Няма да си потегли, няма да се откажа, преследвам науката и истината! “ , написа той в обява в китайската обществена медийна платформа Weibo, която по-късно е изтрита.

„ От Центъра за публично здраве отхвърлят да пуснат мен и моите възпитаници да влезем в кабинета на лабораторията, с цел да се подслоним “.

Джан съобщи, че му е било неловко да приказва, когато кореспондент на „ Асошиейтед прес “ се свърза с него по телефона във вторник, казвайки, че има и други хора, които го подслушват . Но в имейл до сътрудника Едуард Холмс, забелязан от „ Асошиейтед прес “, Джан удостоверява, че е спал отвън лабораторията си, откакто защитата му е забранила да влезе.

Репортерът на „ Асошиейтед прес “ беше блокиран от охранител на входа на комплекса, където се намира лабораторията на Джан . Служител на Националната комисия по опазване на здравето, висшият орган по опазване на здравето в Китай, съобщи по телефона, че те не са основният виновен отдел и препрати въпросите към държавното управление на Шанхай . Правителството на Шанхай не е дало отговор незабавно на молбата за коментар.

Изпитанията на Джан стартират, когато той и екипът му секвенират вируса на 5 януари 2020 година и написват вътрешно известие, в което предизвестяват китайските управляващи за капацитета му да се популяризира. По това време Джан към момента не е направил секвенцията обществено притежание. На идващия ден лабораторията на Джан получава разпореждане за краткотрайно затваряне от висшия здравен чиновник на Китай, а Джан е подложен на напън от страна на китайските управляващи.

Скоро задгранични учени схванаха, че Джан и други китайски учени са създали секвенции на вируса , само че към момента не им е било позволено да ги разгласяват, което провокира обществени апели за публикуването им. В отговор Джан разгласява своята секвенция на ковид на 11 януари 2020 година, макар неналичието на позволение от държавното управление .

Този ход разреши на здравните органи по света да стартират проби за вируса, разкривайки, че той се популяризира отвън границите на Китай и предизвиквайки създаването на комплекти за тестване , имунизации и ограничения за надзор на болестта . По-късно Джан получава награди като самопризнание.

Според Холмс, помощник на Джан и вирусолог в Университета в Сидни, публикуването на последователността от Джан е провокирало и спомагателна инспекция на неговата лаборатория. Джан е бил отхвърлен от поста си в Китайския център за надзор и предварителна защита на болесттите и му е било неразрешено да си сътрудничи с някои от някогашните си сътрудници, което е довело до осакатяване на проучванията му. Холмс съобщи:

„ Откакто той се опълчи на управляващите, като разгласява геномната поредност на вируса, който предизвиква COVID-19, против него се води акция. Този развой го пречупи и аз се удивлявам, че въобще е съумял да работи. “

Тежък случай във Велико Търново: Бебе на три месеца е признато с коклюш

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР