Първият учебен ден завърши с новината за трима педагози в

...
Първият учебен ден завърши с новината за трима педагози в
Коментари Харесай

Трима педагози в Сливен са с Ковид-19

Първият образователен ден приключи с новината за трима педагози в Сливен с позитивни проби за Ковид-19. И тримата са се заразили отвън работното си място, оповестиха от регионалния спешен щаб, представени от БНР. От щаба не оповестяват в кои образователни заведения работят педагозите. В единия от случаите става дума за детска градина, като е предписана карантина на група от 12 деца.

Близо 59 хиляди първокласници прекрачиха през днешния ден за първи път учебния предел. За общо над 717 хиляди възпитаници в 2359 учебни заведения това е първата среща в учебно заведение след март, когато България влезе в изключително състояние поради ковид. Част от децата обаче и в този момент няма да влязат в класните стаи - по здравословни аргументи, поради риск за здравето на човек от фамилията, или просто по гледище на родителите поради несигурността към Ковид-19. 

" Тази образователна година ще протече в изискванията на непредвидимост поради обстановката с ковид, само че главната цел е образованието да бъде присъствено ", разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев. Той се обърна към деца, учители и родители с тези думи:

" На днешния ден честваме познанието и устрема към развиване. Образованието е основен приоритет, по тази причина напъните ни са ориентирани към мотивирането на млади фрагменти и повишението на квалификацията на учителите. През миналата година системата се оправи с провокациите, пред които ни изправи пандемията, и потвърди, че образованието в електронна среда не може да размени живото другарство с учителите в класната стая. Училището възпитава и е мястото, където учениците научават първите правила за живота ".

Министърът успокои, че няма да има санкции от 1000 лева за родители, които не вземат незабавно деца от учебните заведения със признаци на заболяван, както желаят профсъюз " Образование " към КТ " Подкрепа ". " Не е задачата учебните заведения да бъдат санкционираща институция. Те би трябвало да бъдат подкрепящи ", разяснява Вълчев при откриването на образователната година в ОУ " Св.Св. Кирил и Методий " в град Николаево. 

Тържества през днешния ден имаше единствено за първокласниците, както и за учениците в пети и осми клас - в учебните дворове. Останалите възпитаници бяха в класните си стаи, с цел да няма скупчване.

--------------

Припомняме главните ограничения, при които ще се организират образователните занятия и по какъв начин ще се превключва на отдалечен режим на образование:

 

Училищата би трябвало да съблюдават строги ограничения за хигиена и стерилизация, предписани им от здравното министерство - да обезпечават топла вода и сапун, да проветряват постоянно класните стаи, да обезпечават отдалеченост за обособените паралелки, да уведомяват родителите дали в учебното заведение има болно дете и т.н. 

Учениците няма да носят маски в класните стаи, само че по коридорите, до лавката или стола ще би трябвало да имат такива. Изключение ще се прави за децата с астма, които ще бъдат освободени от това обвързване с медицински документ. Учителите пък наложително ще би трябвало да се снабдят с маска или шлем, в случай че преподават допълнително от един клас. В някои школа подготовката ще продължи и след 15-ти септември - в 240 образователни заведения към момента няма топла вода . При болен от ковид възпитаник целият му клас ще бъде карантиниран за 14 дни. Родителите няма да заплащат за PCR проби на децата си - такива ще се вършат, единствено в случай че РЗИ предпише потребност от тестване. За въпросните две седмици децата следва да учат от разстояние в електронна среда. Колко налични ще са тестванията е под въпрос - здравните управляващи към този момент загатват, че нямаме потенциал да вършим всеобщи проучвания. 

" Малко сугестираме децата. Ако кажеш на едно дете 100 пъти в границите на един ден " Внимавай да не паднеш ", сигурен съм, че ще падне. „ Трудно е, мъчно е “ – какво пък е толкоз мъчно? За две минути да отидат от класната стая до двора, четири-пет излизания дневно, две-три ходения до тоалетната, сумарно към 30 минути. Всяка заран виждам дечица в метрото – вървят си с маските, пишат си по телефоните, въобще не са чак толкова уплашени “, разяснява във връзка ограниченията шефът на столичното 51 СУ " Елисавета Багряна " Александър Александров. Според него по-големият проблем поражда с родителите, които стачкуват против ограниченията.  " Ние не признаваме международна интрига и търсим съдействието им с думите толеранстност и дисциплинираност. Добре, вие  не вярвате, правете го за другите, които се тормозят ", разяснява Александров. 

При болен от ковид възпитаник целият му клас ще бъде карантиниран за 14 дни. Родителите няма да заплащат за PCR проби на децата си - такива ще се вършат, единствено в случай че РЗИ предпише потребност от тестване. За въпросните две седмици децата следва да учат от разстояние в електронна среда. Колко налични ще са тестванията е под въпрос - здравните управляващи към този момент загатват, че нямаме потенциал да вършим всеобщи проучвания. 

 

Модели

Повечето учебни заведения към този момент са набелязали и лични ограничения за минимизиране на риска от Ковид-19 - като разнообразни входове за влизане, еднопосочна система за напредване в коридорите, отвод от кабинетната система, часове навън, обособен чин за всеки възпитаник, друго начало на образователните занятия, график за прилагане на стола и така нататък Някои ще носят кетъринг на учениците в класните стаи, други ще се редуват да обядват в стола. Има и куриозни решения - в опит да обезпечи разнообразни входове за учениците си едно пловдивско учебно заведение създаде дървени стълби за влизане през прозореца както за възпитаници, по този начин и за учители. Доста от учебните заведения считат да мерят температурата на възпитаници на входовете, в 51-во учебно заведение в столицата пък са сложили особено устройство за задачата.

 

Родителски несгоди

Родители към този момент алармираха, че поради особеното начало на уроците ще се постанова да водят учениците си - в тази ситуация в пети клас - в учебно заведение в 7.05 ч., което е прекомерно рано за който и да е клас. Други пък се оплакаха, че шефовете няма да пускат децата им да излизат на двора през целия ден от 8 до 17:30 ч., което също звучи неуместно. Трети се възмущават, че разхождането от кабинет на кабинет при тях остава, което съвсем обезсмисля останалите ограничения.

 

Дистанционните възпитаници

Най-големите незнайни са към превключването на обособен възпитаник към електронно образование. От 1-2 месеца се знае, че в случай че ученикът има здравословни проблеми или член на фамилията му е в рисковата група за Ковид-19, той ще може да бъде освободен от присъствени занятия до един месец със съответните медицински документи. Малко са учебните заведения у нас обаче, които могат да обезпечат е-обучение за тези деца, които следва да се включат виртуално (от вкъщи) към действителната класна стая на учениците си (ще следят урока посредством камера, само че няма да се включват).

Едва преди дни бе дадена и опция възпитаници да се образоват електронно вкъщи за цялата година по лично предпочитание (по-особена форма на отдалечената форма), с позволение от Регионалното ръководство по образованието, като критериите за това също към момента се уточняват. Основен аршин ще е информация от шефа дали ученикът е бил зает в просветителния развой, с цел да няма злоупотреби, защото близо 15% от децата у нас така и така не вървят постоянно на учебно заведение. До края на предходната седмица обаче всеобщо шефовете не бяха разяснили тази алтернатива на родителите, най-малкото тъй като не знаят ще имат ли ресурса да я ползват. Едва в петък от МОН са изпратили писма до учебните заведения да одобряват сходни заявки от родители, нежелаещи децата им да учат присъствено. Те би трябвало да са в свободен текст и да са адресирани до РУО.

Идеята на МОН е 15 учебни заведения да бъдат превърнати в отдалечени центрове, където да се образоват учениците, чиито учебни заведения не могат да им обезпечат електронни часове, само че такива вероятно ще бъдат факт най-рано през октомври. Не е ясно какво ще вършат до тогава учениците - ще стартират ли присъствено, до момента в който започва определеното от тях онлайн образование, или ще чакат до момента в който такова не бъде проведено. В тези случаи стои казусът и с интеграцията на учениците към нови класове и учители, след което и противоположната им реинтеграция в личните паралелки.

Директори също така към този момент са сложили въпроса, че много родители желаят децата им да учат от у дома, а това ще е извънредно мъчно за образуване. " Това е сериозен проблем сега, постъпват много заявки от 1-ви до 12-ти клас, не е допустимо за една институция да обезпечи подобен вид образование, в случай че е дневна форма на образование. Не е допустимо във всеки един час по всички предмети да се реализира този развой ", разяснява пред Българска национална телевизия Нели Костова, шеф на 32-ро СУ.

Пред " Сега " шефът на РУО-София Ваня Кастрева разяснява, че все още при тях са подадени към 30-тина заявки за онлайн образование, само че към момента е рано за систематизирана информация. За сходни претенции няма период - те могат да се поддават целогодишно, като някои родители може просто да изчакват да видят по какъв начин ще се развият нещата, счита тя. Според нея до включването в е-обучение на учениците може да се дават задания за работа вкъщи. " Ще бъдем гъвкави, тази година системата ще се напасва в придвижване. Ще бъдем бързи с разглеждането на получените заявки от родителите ", съобщи тя.

Просветният министър Красимир Вълчев пък разяснява, че се чакат към 400 заявление за онлайн ообучение на учениците. Документите още се одобряват. Просветният министър Красимир Вълчев напомни, че и предишни години е провеждано образование в независима форма, само че в този момент децата са повевче. По думите му това не значи, че те няма да учат - на тях ще бъдат възлагани избрани задания, чието осъществяване пък ще се управлява от учебните заведения, които им предложат образование в електронна среда.  

 

Срокове

Според инструкции на МОН до РУО-та излиза наяве, че в случай че родител е подал заявление за е-обучение на детето му по здравословни аргументи, то шефът следва да осведоми родителя в период от 1 работен ден след подаване на заявката дали учебното заведение има опция да обезпечи такова образование. Ако това не е допустимо, в същия период шефът би трябвало да подаде информация към РУО-то за изследването на опциите ученикът да се образова в дневна форма в електронна среда от разстояние в друго учебно заведение. Решението и информирането на ученика или родителя за опциите за такова образование от друго учебно заведение следва да станат в период до 3 работни дни от приемането на информацията, а самото образование, в случай че такова може да се провежда, би трябвало да стартира до 5 работни дни от подаването на заявката.

В другия случай - когато възпитаник или родител подаде заявление за е-обучение по негово предпочитание с приложена декларация за обезпечени условия за провеждането на образованието, шефът в същия ден следва да изпрати тези документи до РУО-то, дружно с информация за триумфа, отсъствията и ангажираността на ученика в миналата образователна година, както и мнение дали учебното заведение може да провежда за съответния възпитаник сходно образование. Разрешението на РУО за реализирането на образование в електронна среда също следва да е в до 3 работни дни, а самото образование, в случай че такова може да се провежда, следва да стартира до 5 работни дни от подаването на заявката.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР