Първият средновековен фестивал Мезек 2019 ще се състои на 1

...
Първият средновековен фестивал Мезек 2019 ще се състои на 1
Коментари Харесай

Средновековният фестивал в Мезек - пътуване във времето

Първият феодален фестивал " Мезек 2019 " ще се състои на 1 и 2 юни в най-запазената средновековна цитадела в Родопите - Неутзикон, отстояща на 2 км от гръцката граница, в непосредствена непосредственост до най-дългата неповторима Тракийска куполна гробница в с. Мезек. Той ще потопи присъстващите в бита, обичаите, бойните умения и духа на Второто българско царство, научи ДУМА от Антоанета Титянова.

Преди 6 години в живописния район, легнал на пограничната територия сред България, Турция и Гърция, е построен Център за атракции в подножието на историческата цитадела, където туристите попадат във боен лагер с палатки, шатри, военно снаряжение и манекени в исторически костюми, връщащи към епохата сред XI и XIV век.

В Свиленград, в село Мезек, в крепостта Неутзикон - район, където границите на три страни се срещат, в събота и неделя ще можем да прекосим бариерите на времето, потапяйки се в музей навън, срещайки се с бита, живота, веселието и игрите на Средновековието. Община Свиленград провежда този фестивал-подарък за своите поданици, за гостите на града и туристите, с цел да видят " копринения град " освен със актуалните му постижения, само че и подобен, какъвто е бил преди епохи. Многото хотели в Свиленград имат потенциала да поемат голям поток от туристи в двата фестивални дни, твърдят домакините.

В първите два дни на юни достъпът до гробницата и крепостта в Мезек е свободен - посетителите ще посрещнат звън на стомана, свистене на тетива, мирис на медовина и атракциите на занаятчийски работилници. Умели възстановки и арт кътове ще покажат по какъв начин са живели предшествениците ни по времето на Асеневци и Калоян, когато кръстоносците на Балдуин Фландърски са прекосявали нашите земи и са били победени точно в района на Свиленградско.

Представяне на дрехи, въоръжение и снаряжение от Средновековието, пукотевица с лък, направа на кукли, украшения, грънци, професионални демонстрации на бойни умения, дегустация на храните от време оно... За всекиго съгласно ползите има по нещо.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР