Първият полусезон в българския футболен елит определено беше интересен. Черно

...
Първият полусезон в българския футболен елит определено беше интересен. Черно
Коментари Харесай

На полусезона в елита ни: Изненадващ есенен първенец и доста отбори в битката за титлата

Първият полусезон в българския футболен хайлайф несъмнено беше забавен. Черно море за първи път стана есенен отличник в елита ни и това несъмнено беше изненадващо, само че не и на фона на представянето на отбора, който несъмнено беше най-постоянният през първия полусезон. Тимът приключи с 3 точки пред Лудогорец и ЦСКА, само че първенците са с мач по-малко. Естествено мъчно можем да си помислим, че варненци са способни на шампионска купа, само че все пак битката за купата е към момента жива. В нея въпреки и с по-малки шнасове са още и Локомотив и Левски. Двата тима започнаха отлично сезона, а пловдивчани направиха и рекордна победна серия. След 11-ия кръг обаче и двата отбора спукаха гуми и направиха много неточности, а също така отпаднаха и в шампионата за Купата, от който отпадна и водача Черно море, който изненадващо беше отхвърлен от Литекс като посетител.
Прочетете още
Титлата

Големият любимец за купата си остава Лудогорец и по-скоро огромният въпрос е до по кое време Черно море и ЦСКА ще устоят на темпото на първенците. През предишния сезон за първи път от доста години купата се реши в последния кръг, само че ЦСКА изпусна мачбол кръг преди края, откакто Иван Турицов изпусна дузпа и това несъмнено се оказа решаващо. Иначе Лудогорец ще усъвършенства личния си връх в случай че стигне до 13-та си поредна купа. Орлите наподобяват като максимален любимец и като класа, само че и като доста дълга аварийна пейка, с която разполагат. Победата против ЦСКА в София в последния кръг още веднъж затвърди превъзходството на Лудогорец и в действителност ще е сензация в случай че ЦСКА не стане първенец.

Евроквотите

Битката за евроквоти също наподобява много забавна. В нея са Локомотив, Левски, ЦСКА 1948 на този стадий, а за седмото място ще се борят Арда и Ботев. От всички тимове единствено първия и втория са сигурни за Европа, а точно присъединяване в квалификациите на Шампионската лига за първенеца и присъединяване в Лигата на конференциите за втория. Купата през този сезон дава много по-голямо преимущество, а точно присъединяване в Лига Европа, откакто в последните три сезона българските тимове нямаха право да играят в шампионата. Именно носителят на Купата ще внесе изясненост и кои ще са евроучастниците. Ако носителят на Купата е отвън топ 3 то третият ще играе бараж със седмия за Европа. Ако е и от топ 3 на бараж отива четвъртия още веднъж със седмия.



Златната среда

Както постоянно и в този момент към този момент се оформят тимове, които са в златната среда, които нито ще са в борбата за евроквоти, нито в дуелите за оцеляване. По всичко наподобява, че това ще са Берое, Крумовград и Славия.

Битката за оцеляване

В нея са забъркани 5 тима Хебър, Локо София, Пирин, Ботев Враца и Етър. Като Хебър и Пирин са в доста неприятно финансово положение и към момента не е ясно изцяло с какъв състав ще бъдат през втория полусезон. На този стадий Етър наподобява най-далеч от спасението, само че поради катаклизмите в Хебър и Пирин нещата могат да се трансформират. И през този сезон два отбора ще изпаднат непосредствено, а 14-ия ще играе бараж с третия от Втора лига.

Отборът на сезона

Безспорно това е отборът на Черно море . В началото на сезона варненци не бяха взимани насериозно, само че те приключиха първи след края на първия полусезон и несъмнено дадоха сериозна поръчка за присъединяване в Европа през идващия сезон. Не инцидентно и треньорът на отбора Илиян Илиев стана ментор на националния тим, само че Илиев категорично изиска да съвместява двете длъжности и остана треньор и на " моряците ".

Разочарованието

ЦСКА 1948 не изпрати по никакъв начин добър полусезон. Тимът приключи 5-ти с 35 точки и е надалеч и от евроучастие на този стадий. През предишния сезон отборът игра край за Купата и завоюва бронзовите медали, с което си обезпечи и място в евротурнирите за първи път. През този път обаче тимът записа много спорни резултати.

Отборите с големи амплитуди

Точно пловдивските тимове Локомотив и Ботев бяха най-странните през първия полусезон. Двата тима направиха съвсем идентичен полусезон, само че разликата беше, че Локомотив започва отлично и рекордно, а Ботев ужасяващо. Впоследствие функциите се смениха и Ботев изигра мощна втора част от полусезона, а Локо беше на коренното друго състояние и записа едвам две победи във втората част от полусезона.



Големият проблем - неналичието на финанси

Както към този момент споменахме два от тимовете Хебър и Пирин са с много неразбираемо бъдеще и това може да дефинира и битката за оцеляване. Липсата на финанси за следващ път е на дневен ред в българския футболи и по-лошото е, че това става наклонност и даже тимове от елита се затрудняват да изкарат сезона.

Ето и класирането след края на първия полусезон.

1. Черно море (Варна) 45 точки 35:16 голова разлика

2. Лудогорец (Разград) 42 точки 48:12 голова разлика

3. ЦСКА (София) 42 точки 30:11 голова разлика

4. Локомотив (Пловдив) 38 точки 34:21 голова разлика

5. ЦСКА 1948 (София) 35 точки 23:15 голова разлика

6. Левски (София) 35 точки 30:15 голова разлика

7. Арда (Кърджали) 31 точки 23:14 голова разлика

8. Ботев (Пловдив) 29 точки 33:23 голова разлика

9. Берое (Стара Загора) 25 точки 17:25 голова разлика

10. Крумовград 24 точки 20:28 голова разлика

11. Славия (София) 21 точки 15:32 голова разлика

12. Хебър (Пазарджик) 20 точки 20:28 голова разлика

13. Локомотив (София) 19 точки 16:35 голова разлика

14. Пирин (Благоевград) 16 точки 13:31 голова разлика

15. Ботев (Враца) 13 точки 12:38 голова разлика

16. Етър (Велико Търново) 9 точки 12:37 голова разлика

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР