Първият паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист Симеон

...
Първият паметник на българския общественик, писател, дипломат и публицист Симеон
Коментари Харесай

Откриха паметник на Симеон Радев в София

Първият монумент на българския държавник, публицист, посланик и журналист Симеон Радев беше открит в София. Творбата е направена от скулптора Янко Бонев, по план на арх. Петър Стрясков. Скулптурата на създателя на „ Строители на модерна България “ е ситуирана в непосредствена непосредственост до НДК.

 © БГНЕС
Паметникът на Симеон Радев се издига по самодейност на фондация „ Достойни българи “. Открива се в годината, когато означаваме 140-годишнината от рождението му и намира своето почтено място в София, повече от половин век след гибелта му.

„ Симеон Радев е една от тези персони, които нареждаме във безконечния мавзолей на българщината ”, сподели зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

„ Времето ражда персони. Днес нямаме дипломати от ранга на Симеон Радев, тъй като живеем в друго време “, съобщи проф. Огнян Герджиков.

„ Огорчен съм, че на откриването на паметника му няма българска държавници. Това не е добра препоръка. На такива хора би трябвало да се отдава значение, има голямо възпитателно значение за младежите, тъй като Симеон Радев е оставил диря, която би трябвало да следваме. Ще бъдем нарушители, в случай че не почитаме персони като него “, безапелационен е проф. Огнян Герджиков. Според него любовта към родината е това качество, което той би желал да вземем от Симеон Радев.

За акад. Георги Марков Симеон Радев е един от дребното хора, които имат подарък слово и да пишат, и да приказват. „ Човек със лично мнение, отстояващ позицията и постоянно обмислен като посланик в битката за националния интерес. Винаги е преценявал интернационалните връзки и събитията, както и ролята на Великите сили. Той е гледал на македонския въпрос като на част от българския народен въпрос “, добави той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР