Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е

...
Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е
Коментари Харесай

Първият опит за изстрелване на сателит на Северна Корея е неуспешен

Първият опит за изстрелване на спътник на Северна Корея е несполучлив. Изстрелването на севернокорейски боен разследващ спътник, което провокира паника в Сеул в сряда, не е било сполучливо, заяви държавната Корейска централна осведомителна организация (КЦНА).

Според осведомителната организация след отделянето на първата степен ракетата е имала проблем с мотора, заради което е паднала в Жълто море. „ Ракетата на новия сателитен уред „ Чолима-1″ падна в Западното море, защото загуби задвижване заради извънредно пускане на мотора на втората степен след отделянето на първата степен по време на естествен полет “, съобщи KCNA.

Съобщава се, че Пхенян има намерение да направи опит за второ изстрелване на спътник в близко бъдеще, откакто изследва повода за казуса с мотора и предприеме нужните ограничения за отстраняването му.

Пхенян е изстрелял „ нещо, което съгласно него е галактическа ракета-носител “ в южна посока, оповестиха от Обединения комитет на началник-щабовете в Сеул, без да дават повече детайлности.

Скоро по-късно в текстово предизвестие се споделя: „ Граждани, апелирам, подгответе се за евакуация и позволете на децата и възрастните хора да се изтеглят първи “, когато в центъра на Сеул прозвуча сирена за въздушно нахлуване.

Минути по-късно Министерството на вътрешните работи на Сеул съобщи, че предизвестието е било „ погрешно издадено “.

Обединеният комитет на началник-щабовете съобщи, че снарядът е прелетял над Жълто море и не е засегнал столичния регион на Сеул, заяви „ Йонхап “.

Северна Корея съобщи във вторник, че нейният нов шпионски спътник ще бъде „ незаместим за следене, наблюдение… и авансово справяне в действително време с рисковите военни дейности на Съединени американски щати и техните васални сили “.

Критикувайки взаимните военни учения на Съединени американски щати и Южна Корея, в това число провежданите сега широкомащабни учения с бойни стрелби, почитан севернокорейски боен представител съобщи, че Пхенян усеща „ нуждата да разшири разследващите и осведомителните средства и да усъвършенства разнообразни отбранителни и нападателни оръжия “, оповестяват държавните медии.

Пхенян, който нормално не предизвестява авансово за изстрелването на ракети, е прочут с това, че осведоми интернационалните органи за проекти за изстрелване на сякаш мирни спътници.

В понеделник той заяви на Япония, че ще изстреля ракета сред 31 май и 11 юни.

Токио и Сеул остро разкритикуваха препоръчаното изстрелване, което съгласно тях би нарушило глобите на Организация на обединените нации, които не разрешават на Пхенян да прави каквито и да било проби, употребявайки технология за балистични ракети.

Тъй като ракетите с отдалечен обхват и галактическите ракети имат една и съща технология, съгласно анализатори създаването на дарба за извеждане на сателит в орбита би осигурило на Пхенян прикритие за тестване на неразрешените междуконтинентални балистични ракети (МБР).

През 2012 година и 2016 година Пхенян тества балистични ракети, които назова изстрелване на спътници. И двете ракети прелетяха над южния японски район Окинава.

Днес Япония задейства за малко системата си за предизвестие за ракетна заплаха за региона на Окинава, като я анулира след към 30 минути.

Откакто дипломацията се провали през 2019 година, Северна Корея удвои военното си развиване, като организира поредност от неразрешени оръжейни проби, в това число изстрелване на няколко междуконтинентални балистични ракети.

Миналата година севернокорейският водач Ким Чен Ун разгласи страната си за „ необратима “ нуклеарна мощ и прикани за „ експоненциално “ увеличение на производството на оръжия, в това число тактически нуклеарни оръжия.

Този месец Ким инспектира първия боен шпионски сателит на страната, до момента в който той се приготвяше за изстрелване, и даде зелена светлина за своя „ предстоящ проект за деяние “.

През 2021 година Ким беше определил създаването на такива спътници като основен защитителен план за севернокорейската войска.

По-рано тази седмица Министерството на външните работи на Южна Корея осъди проекта за изстрелване, заявявайки, че „ по този начин нареченото „ изстрелване на спътник “ е съществено нарушаване на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, забраняващи всички изстрелвания с потребление на технология за балистични ракети “.

„ Ако Северна Корея в последна сметка реализира изстрелването, тя ще би трябвало да понесе цената и болката, които заслужава “.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР