Първият опит на човечеството да изпрати послание, което евентуално може

...
Първият опит на човечеството да изпрати послание, което евентуално може
Коментари Харесай

Ново послание до извънземните написаха учени

Първият опит на човечеството да изпрати обръщение, което вероятно може да бъде разбрано от извънземния разсъдък, е това от Аресибо от 1974 година Почти 50 години по-късно интернационален екип от откриватели, управителен от Джонатан Дзян от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА, разгласява документ на сървъра за предпечат arXiv.org, който разказва в детайли нов дизайн на известие, предопределено за извънземни получатели. 
Посланието от 13 страници, кръстено „ Маяк в галактиката “, e встъпление в математиката, химията и биологията,като за база е употребено посланието от Аресибо. Учените създали обстоен проект по кое време е най-подходящото време на годината за лъчение на известието. Предложили компактен пръстен от звезди покрай центъра на нашата вселена като обещаваща дестинация. Важно е, че посланието включва и прясно планиран противоположен адрес, който ще помогне на всички извънземни слушатели да дефинират местоположението ни в галактиката, с цел да могат (да се надяваме) да стартират междузвезден диалог.
„ Мотивацията за дизайна беше да даде оптимално количество информация за нашето общество и човешкия тип в най-малък формат за връзка “, споделя Дзян.
Всяко междузвездно известие би трябвало да дава отговор на два съществени въпроса: какво да кажем и по какъв начин да го кажем. Почти всички послания, които хората са излъчвали в космоса до момента, стартират с определяне на общ език с базисен урок по естествени науки. Ако цивилизация оттатък нашата планета е способна да построи радиотелескоп, с цел да получи нашето известие, тя евентуално ще поназнайва и всякакви неща от физиката. 

Далеч по-объркан въпрос е по какъв начин да се кодират тези понятия в официалното съобщение. Човешките езици не са положително предложение, нито пък бройните системи. Ето за какво учените избират да изработят писмото си като растерна карта.
Философията на дизайна на растерни изображения за междузвездна връзка потегля от 1974 година Тази тактика не е лишена от дефекти. Когато пионерът в търсенето на извънземен разсъдък (SETI), Франк Дрейк изготвял прототипа на посланието, той изпратил двоичното известие по пощата до някои сътрудници, в това число няколко нобелови лауреати. Никой от тях не съумял да разбере наличието му и единствено един се сетил, че двоичният документ е може би растерно изображение. 
Освен това, учените имат догадка, че извънземните имат очи и могат да виждат. Но съгласно Дъглас Вакоч, президент на METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence) International, организация с нестопанска цел, занимаваща се с тематиката по какъв начин да поддържаме връзка с други форми на живот, „ даже да могат да видят, има толкоз доста културно завещание, вградено в метода, по който представяме обектите, че посланието може да остане неразбираемо за тях ". Това значи ли, че би трябвало да изключим фотосите? Абсолютно не. Това значи, че не би трябвало наивно да допускаме, че нашите показа ще бъдат разбираеми за извънземните.
През 2017 година Вакоч и сътрудниците му изпратили първото междузвездно известие, предаващо научна информация от 2003 година до близка звезда. То също било кодирано в двоичен код, само че в него нямало растерни изображения. Дзян и сътрудниците му избрали различен вид. Те базирали дизайна на излъчването от 2003 година на Cosmic Call от телескопа Yevpatoriadio в Украйна. Това известие включва персонализирана растерна „ писменост “, основана от физиците Иван Дутил и Стефан Дюма като протоизвънземен език, който е планиран да бъде резистентен против неточности при предаване.
В настоящето обръщение на Дзян посредством „ извънземната писменост " е показана нашата числова система с база 10 и основите на математика. Въртящ се водороден атом изобразява концепцията за времето, подсказва, че посланието е изпратено от Земята и вкарва визия за детайлите от периодическата таблица, както и за структурата на ДНК. Последните страници евентуално са най-интересни за извънземните, само че и минимум евентуално да бъдат разбрани. Те съдържат схема на мъж и жена, карта на земната повърхнина, диаграма на нашата слънчева система.
Дзян и сътрудниците му оферират известието да се изпрати или от телескопния масив Алън в Северна Калифорния, или от сферичния радиотелескоп (FAST) в Китай. След неотдавнашното заличаване на телескопа Аресибо в Пуерто Рико, тези два радиотелескопа са единствените в света, които интензивно се употребяват от откривателите на SETI. В момента обаче и двата телескопа са способни единствено да „ слушат " космоса, а не да „ приказват " с него.
Източник 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР