Първият музей, посветен изцяло на японската артистка Яйои Кусама отвори

...
Първият музей, посветен изцяло на японската артистка Яйои Кусама отвори
Коментари Харесай

Кралицата на точките Яйои Кусама със свой музей в Токио


Първият музей, отдаден напълно на японската артистка Яйои Кусама отвори порти в сряда. В неговата непрекъсната галерия място намират цветните произведения, изпъстрени с точки – запазена марка на Кусама, както и скулптурите с тикви, които също са главен детайл от творчеството й.

По думите на 88-годишната художничка, която през 2014 година беше оповестена за най-популярния актьор в света, с откриването на музея е изпълнила своя дългогодишна фантазия „ всички да могат да видят моите произведения “.

Първата галерия включва 45 творби, основани в интервала сред 2004 година и 2017 година, в това число поредицата „ Моята безконечна душа “. Сред другите експонати е и огромна цветна картина с повтарящи се рисунки на точки и очи, както и апаратура с червени точки върху огледала в тоалетна.
 Сред експонатите в непрекъснатата галерия участваха емблематични за Кусама произведения. Сред експонатите в непрекъснатата галерия участваха емблематични за Кусама произведения. / БГНЕС
В изказване Кусама съобщи, че се надява посетителите да „ видят и почувстват “ нейната философия за живота и цялата й обич към „ всички обични хора “.

Родена през 1929 година в централната японска префектура Нагано, Кусама стартира да рисува точки и мрежи още като дете, страдайки от психическа контузия поради спор сред родителите й. След като се мести в Съединени американски щати през 1957 година Кусама се трансформира в известно лице в поп културата на 60-те години.

След завръщането си в Япония през 1973 година художничката непринудено влиза в психиатрична клиника, където живее и до през днешния ден. През 90-те творбите й са преоткрити за света, а още известност придобива през 2012 година след взаимен план с „ Луи Вютон “.

Изложбата в музея на Яйои Кусама ще бъде налична за гости от 1 октомври. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР