Първият кораб със зърно, който напусна Украйна съгласно споразумението за

...
Първият кораб със зърно, който напусна Украйна съгласно споразумението за
Коментари Харесай

Първият кораб с украинско жито потегли от Истанбул към Ливан


Първият транспортен съд със зърно, който напусна Украйна според съглашението за зърнените коридори, влезе в пролива Босфор на път за Ливан, откакто товарът му беше тестван и утвърден в сряда , оповестиха турските и украинските управляващи, представени от Associated Press.

Инспекционен екип прекара към 90 минути в осъществяване на инспекции на борда на плаващия под флага на Сиера Леоне транспортен съд " Разони ", който транспортира украинска царевица и дойде по-рано в Истанбул, заяви турското министерство на защитата.

Екипът от проверяващи включваше длъжностни лица от Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации - страните по, за основаване на безвредни транспортни коридори за експорт на украински селскостопански артикули на фона на войната в Украйна.

Проверките имат за цел да подсигуряват, че изходящите товарни кораби носят единствено зърно, торове или свързани с тях хранителни артикули , а не каквито и да е други артикули, и ч е идващите кораби не носят оръжия.

Министерството на инфраструктурата на Украйна удостовери, че " Разони " е минал инспекцията. В известие на ведомството е споделя, че 17 други кораба " са натоварени и чакат позволение да изоставен " украинските пристанища.

Около 27 кораба чакат в три украински пристанища с товари и подписани контракти, подготвени да отпътуват, съгласно представителя на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.
 68 кораба с над 1 милион тона товари чакат да тръгнат от Украйна
68 кораба с над 1 милион тона товари чакат да тръгнат от Украйна

Има и поръчки за идващи кораби

Няма информация по кое време тези кораби могат да отплават , макар че се чака те да изоставен Украйна през идващите дни. Русия и Украйна подписаха обособени съглашения с Турция и Организация на обединените нации на 22 юли, с цел да сложат завършек на военното опълчване, което заплаши продоволствената сигурност по целия свят.

Приблизително 20 милиона тона зърно са блокирани в Украйна от началото на продължаващата към този момент повече от пет месеца война. Споразумението с посредничеството на Организация на обединените нации предвиждаше основаването на безвредни коридори през минираните води край пристанищата на Украйна.

По-голямата част от зърното, останало в Украйна, е за фураж , съгласно Дейвид Лаборд, специалист от Международния проучвателен институт за хранителна политика във Вашингтон. Само 6 милиона тона са пшеница и единствено половината от тях са за човешка консумация , сподели Лаборд. Той сподели, че " Разони " транспортира фуражна царевица за пилета.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че възобновяването на износа на зърно ще понижи способността на Русия да извлича отстъпки от Запада . " Те губят една от опциите да тероризират света ", сподели той в нощното си видео послание късно във вторник.
 Борел: Износът на зърно от Украйна е въпрос на живот и гибел
Борел: Износът на зърно от Украйна е въпрос на живот и гибел

Топ дипломатът на Европейски Съюз чака тази седмица да се реализира съглашение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР