Първият избран член на новия Висш съдебен съвет (ВСС), чиито

...
Първият избран член на новия Висш съдебен съвет (ВСС), чиито
Коментари Харесай

Следовател стана първия член на новия Висш съдебен съвет

Първият определен член на новия Висш правосъден съвет (ВСС), чиито мандат ще стартира през есента, се споделя Петко Петков и е следовател. За него са дали своят вот 265 от 435 негови сътрудници на особено свикано заседание. За другите двама претенденти Бойко Атанасов са дали своят вот 24 души, а за Наталия Василева - 54 души.

От имащите право на глас 435, през днешния ден гласоподаваха 347 души. От тях 319 - електронно и 28 - с хартиена бюлетина. Четири гласа от електронните се оказаха невалидни.

Давам си сметка за отговорността на този избор и какви упования има към мен, сподели Петков. Той уточни, че следва работа над редица хрумвания за работата на следствието и имиджа на институцията.

В концепцията си като претендент Петко Петков натъртва на проблемите на следователите. Според него мястото на прокуратурата и следствието е в правосъдната власт.

Петков споделя, че ще бъде връзката сред Висш съдебен съвет и следователите, които правят своята ежедневна и професионална активност. Обещава да прокарва техните хрумвания и да отстоява техните ползи. Той счита, че би трябвало да бъдат изменени разпоредбите, по които се организират състезанията в правосъдната система.

Петко Петков се афишира и за полемика, с цел да се реши дали е по-добре в правосъдната система да има състезания единствено на входа - за младши магистрати и за в началото назначение, а повишението в служба и преместването да стават по предложение на административния началник до съответната гилдия на Висш съдебен съвет.

Висшият правосъден съвет се състои от 25 членове. Всичките те би трябвало да са адвокати с минимум 15-годишен юридически стаж. Единайсет от членовете се избират от Народното събрание с болшинство две трети от народните представители, и 11 - от органите на правосъдната власт. Мандатът на изборните членове е пет години. Те не могат да бъдат преизбирани незабавно след приключване на този период.

Следващата събота е общото заседание на съдиите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР