Първият човек, излекуван от ХИВ, Тимъти Рей Браун, известен като

...
Първият човек, излекуван от ХИВ, Тимъти Рей Браун, известен като
Коментари Харесай

Първият човек, излекуван от ХИВ, почина от рак

Първият човек, оздравял от ХИВ, Тимъти Рей Браун , прочут като " Берлинския пациент ", умря след борба с рака , заяви Международното СПИН общество, представено от " Франс прес ".

Браун направи здравна история и се трансформира в знак на вяра за десетките милиони хора , живеещи с вируса, причиняващ СПИН, когато беше оздравял преди повече от десетилетие.

Той живееше с рецидив на левкемия от няколко месеца и получаваше хосписна помощ в дома си в Палм Спрингс, Калифорния.

" От името на всички свои членове... Международното СПИН общество изпраща своите съболезнования на колегата на Тимъти, Тим, и неговото семейство и другари ", сподели ръководителят на Международното СПИН общество Адееба Камараулзаман.

" Дължим на Тимъти и неговия доктор, Геро Хътър, огромна признателност, че отвориха вратата на учените да изследват концепцията, че е допустимо лекуване на ХИВ ", добавя той.

Браун е бил диагностициран с ХИВ, до момента в който е учил в Берлин през 1995 година Десетилетие по-късно той е диагностициран с левкемия, рак, който визира кръвта и костния мозък.

За да лекува левкемията му, лекарят му в Свободния университет в Берлин употребява трансплантация на стволови кафези от донор, който има рядка генетична разновидност, която му дава естествена устойчивост на ХИВ, надявайки се, че може да унищожи и двете болести.

Бяха нужни две мъчителни и рискови процедури, само че реализира триумф: през 2008 година Браун беше разгласен за свободен от двете болести и в началото беше наименуван " Берлинският пациент " на здравна конференция, с цел да се резервира анонимността му.

Две години по-късно той реши да наруши мълчанието си и стана обществена персона, като изнасяше речи и даваше изявленията, и сътвори лична фондация.

" Аз съм живо доказателство, че може да има лек за СПИН, " сподели той пред " Франс прес " през 2012 година, като добави: " Много е хубаво да си оздравял от ХИВ ".

Десет години след излекуването на Браун, втори измъчен от ХИВ, наименуван " Лондонският пациент ", беше оповестено, че е в ремисия 19 месеца откакто е минал сходна процедура.

В момента пациентът Адам Кастийехо е без ХИВ. През август беше обявено за жена от Калифорния, която няма следи от ХИВ, макар че не е употребила антиретровирусно лекуване.

Смята се, че тя може да е първият човек, оздравял от ХИВ, без да е подложен на рисковано лекуване на костен мозък.

Шарън Люин, новоизбраният президент на Международното СПИН общество и шеф на Института " Дохърти " в Мелбърн, Австралия, похвали Браун като " първенец и бранител " на лекуването за ХИВ.

" Надеждата на научната общественост е, че един ден ще можем да почетем наследството му с безвредна, рентабилна и необятно налична тактика за реализиране на ремисия на ХИВ и леченя, употребяващи генна редакция или техники, които ускоряват имунния надзор ", сподели тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР