Първите три метровлака на Skoda, които ще обслужват софийското метро,

...
Първите три метровлака на Skoda, които ще обслужват софийското метро,
Коментари Харесай

Първите три метровлака на Skoda ще са готови през 2025 г.

Първите три метровлака на Skoda, които ще обслужват софийското метро, ще излязат от произвеждане през 2025 година Чешката компания, с която „ Метрополитен “ подписа контракт предходната година за доставка на общо 8 машини, възнамерява последната численост да бъде подготвена през март 2026 година През есента на същата годината те ще могат да обслужват пасажерите. Това оповестява общинското сдружение с обява във Фейсбук.

От пресцентъра на общинското сдружение прецизираха за Economic.bg, че чешката компания ще изкарва от произвеждане поетапно, през един месец останалите пет метровлака в интервала ноември 2025 година – март 2026 година От там споделиха, че за момента не могат да показват прецизен график на доставките в София.

По график първият метровлак ще бъде подготвен през юни 2025 година, вторият – през август, а третият – през ноември. Последната, осма численост би трябвало да бъде призната през март 2026 година ”, показва ръководителят на плана за доставката и въвеждането в употреба на влаковете доктор инж. Николай Николов от „ Метрополитен ”.

Припомняме, че цената на контракта е 134 млн. лева без Данък добавена стойност. Досега са платени 30% задатък и 10% за планиране посредством Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура ” 2014 – 2020 година с безплатна финансова помощ от Кохезионния фонд. За останалата сума „ Метрополитен ” кандидатства по Оперативна програма „ Развитие на районите ”.

Метровлаковете на чешкия конгломерат са планувани да обслужват линиите 1, 2 и 4. Целта е с въвеждането в употреба през 2026 година на осемте влака и на изграждащата се сега междинна станция сред спирките „ Сливница ” и „ Обеля ” да се понижат интервалите на придвижване по тези линии.

Очаква се новата метростанция да обслужва над 8000 пасажери по трите жп посоки в западна посока, основно поради повишаването на пътникопотока през последните 2 години, показват от „ Метрополитен “.

На 24 ноември 2023 година одобрихме плана на влаковете, тъй че чешкият производител може да премине към идната фаза – избор на снабдители и обезпечаването на части за влаковете. Съгласно времевата стратегия до края на януари 2025 година ще бъдат подготвени осемте коша на мотрисите. След това имаме заводска приемка, която се прави на място “, споделя още Николов.

Чехите имат 3 години период за направа и до 20 септември 2026 година мотрисите би трябвало да са доставени и подготвени да возят пасажери.


Подробности за метровлаковете
Метровлаковете ще пътуват по стоманен път до София, прикачени към влакови композиции. Подобен състав към този момент обслужва и Полша.

Максималната скорост, която ще развиват, е 90 км/ч. Първият трен, който дойде, ще бъде подложен на серия от тествания и чак по-късно въведен в употреба. Същото ще се случи и с останалите седем.

Вагоните ще са климатизирани и ще бъдат оборудвани със система за видеонаблюдение в салоните. Регистрираната информация ще се съхранява в енергонезависима памет. Ще има места за инвалидни колички и колела.

Припомняме, че по третия метродиаметър ще се движат 8-те метровлака на консорциума „ Симетро “, в който влизат дъщерното сдружение на Siemens AG и полският производител на влакове Newag. Този контракт е на стойност 134.5 млн. лева без Данък добавена стойност и също бе подписан предходната година. Целта на „ Метрополитен “ е до 2026 година софийското метро да се обслужва от общо 16 бройки нов преносим състав.

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР