Първите студове и началото на отоплителния сезон са още доста

...
Първите студове и началото на отоплителния сезон са още доста
Коментари Харесай

Германия се готви за ядрен вираж

Първите студове и началото на отоплителния сезон са още много надалеч, а основните страни от Европейския съюз към този момент се тресат в изцяло нерадостно очакване. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер в неотдавнашната си тирада увери съгражданите си, че в случай че неговата партия на консерваторите (блок ХДС/ХСС) на изборите през 2025 година завоюва нужния брой гласове и места в Бундестага, това ще съживи нуклеарната енергетика на Германия. В смисъл, че най-малко три реактора на АЕЦ “Емсланд ”, “Изар ” и “Некарвестхайм ” ще бъдат рестартирани.

Това изказване е още по-скандално, в случай че си напомним напрегнатата епична битка на Берлин с фиктивната взаимозависимост от съветските въглеводороди и в това време неистовите му опити да резервира личната си промишленост, съумявайки в същото време да не ядоса мощното зелено лоби.

Германия, апропо, справедливо е в полезрението на съветските новинарски издания - и като някогашен флагман на европейската стопанска система, и като издаден образец за това до какво може да докара загубата на суверенитет и недомисленото осъществяване на всички заповеди оттатък океана. Тук историята на немската нуклеарна промишленост е повече от христоматийна.

Парадоксално, немският нуклеарен план в доста връзки породи толкоз бързо с помощта на разделянето на Германия на зони на окупация. Съветският съюз и блокът от западни страни направиха всичко допустимо, като не щадяха нито пари, нито труд, с цел да изградят демонстративно сполучлива стопанска система в своята зона, което е невероятно без развъртян действителен бранш и не работи без мощна енергетика зад него. Следователно още през петдесетте години, т.е. единствено 10 години след края на Втората международна война, в Германия се появяват проучвателен, а по-късно и промишлени нуклеарни реактори.

Първата пълноценна атомна електроцентрала с мощ 340 мегавата е издигната през 1969 година в град Обригхайм, което е впечатляващ индикатор за това време. Станцията беше в зоната на френска окупация и, както се досещате, беше издигната по план на Франция, която по това време доближаваше върха на нуклеарното строителство, забивайки нови атомни електроцентрали като гвоздеи.

Съветският съюз, несъмнено, не можеше да преживее това и по тази причина в отговор на любовта, присъща на водачите на Съюз на съветските социалистически републики към великански строителни планове в Източна Германия, стартира построяването на атомна електроцентрала по руски дизайн. Така да вземем за пример се появи атомната електроцентрала “Грайфсвалд ”, където работеха руските реактори ВВЕР-440 и която до затварянето си през 1990 година беше най-голямото енергийно оборудване в страната и едно от най-мощните в цяла Европа.

След изтеглянето на Групата руски войски стартира каскадният разпад на блока на Варшавския контракт като геополитически план. Обединена Германия в действителност искаше да измие спомените за руското наличие и по тази причина въобще не възрази против настояванията за затваряне на всички руски АЕЦ, които сякаш не отговаряха на условията за индустриална и експлоатационна сигурност. Както можете да се досетите, всичко беше наред с реакторите, издигнати от западните страни и нямаше искания против тях.

Общоприето е, че екипът на Олаф Шолц, който е на власт, е най-зависим във връзка с вземането на държавни решения, само че във връзка с нуклеарната енергетика всичко стартира доста по-рано. Първоначалният проект за последователно унищожаване на нуклеарното произвеждане беше утвърден още през 2000 година, макар че би трябвало да отдадем заслуженото на федералните канцлери от този интервал, те настойчиво го саботираха чак до 2011 година Именно тогава Германия натрупа финансовата си лой, трансформирайки се освен в икона на европейското благосъстояние, само че и в най-мощната стопанска система. Мирният атом оказа помощ доста тук, тъй като 17 реактора оцеляха до посочения календарен знак, давайки 25% от цялата електрическа енергия в мрежата, върху която се поддържаше мощната, само че ненаситна немска промишленост. Имаше толкоз доста сила, че германците даже съумяха да я изнесат в Австрия, Холандия, Полша и Чехия.

След 2011 година стартира тоталното заличаване на промишлеността. В същото време осем реактора бяха затворени по едно и също време, само че по-късно Берлин съумя да компенсира загубата с бързо възходящи доставки на природен газ от Русия. През 2022 година немската стопанска система, много изумена от пандемията и антируските наказания, безусловно изпълзя, държейки в ръцете си последните три реактора. Те трябваше да бъдат спрени в навечерието на новата година, само че обстановката в стопанската система и енергетиката беше толкоз зле, че даже зеленото държавно управление в Берлин реши да изчака. Но още през април Щефи Лемке, министър на околната среда и деен член на Зелената партия, произнесе надгробна тирада, в която назова атомните електроцентрали мръсни и рискови. Германия публично се отдръпна от международния нуклеарен клуб.

И тогава стартира най-интересното. Още през май министърът на стопанската система Роберт Хабек сподели, че немската промишленост може да не оцелее идната зима заради цените на силата. Месец по-късно тази наклонност беше продължена от Михаел Василиадис, президент на Съюза на минната, химическата и енергийната индустрия на Германия, като съобщи, че немският наедрял бизнес всеобщо напуща страната. Само преди няколко дни шефът на “Ланксес ”, един от основните химически концерни в страната, постави завършек на това. Матиас Захерт сподели, че физическата деиндустриализация е почнала в Германия и по-конкретно неговата компания ще затвори завода за окисление на хексан в Крефелд-Юрдинген в близко бъдеще, а до 2026 година заводът за хромен оксид ще почине изцяло.

Остава единствено да прибавим, че западните аналитични организации предвиждат, че до края на годината немската стопанска система ще покаже най-лошия резултат измежду всички страни от еврозоната, отстъпвайки по темпове на напредък даже на новобранци като Полша и България. Колапсът на немския финансов исполин стартира тъкмо след отхвърли от нуклеарната енергетика.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР