Първите спешни мерки за обезопасяване на пътния участък, където стана

...
Първите спешни мерки за обезопасяване на пътния участък, където стана
Коментари Харесай

След катастрофата: Отбивката и островът с мантинелата няма да бъдат премахнати

Първите незабавни ограничения за обезопасяване на пътния сектор, където стана злополуката с македонския рейс, не включват унищожаване на отбивката с чешма и острова с мантинела, който я отделя. Това стана ясно на конференцията, дадена в Министерството на районното развиване и благоустройството през днешния ден.

Министър Виолета Комитова и заместниците й Иван Шишков и Валентин Граматиков показаха, че в този сектор ще бъде понижена позволената скорост до 90 км/ч. Сега тя е 120 км/ч. Ще се слагат и нови светлоотразители в мантинелите през 10-12 м, добави Ивайло Денчев, изпълнителен шеф на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Повредената при удара на рейса мантинела на острова ще бъде поправена, посочи той. Новото е, че към този момент ще е по-безопасна като за крайщата й няма да е вид " рибешка опашка ", както е в този момент, а вид " буфер " или занулена към равнището на настилката.

Не един и двама специалисти обаче разясниха, че точно отбивката, сложена след завой се трансформира в капан за водачите, които карат в крайната дясна лента нощем или в неприятно време по Автомагистрала " Струма ".

Отбивката с чешмата и островът с мантинелата ще остане, удостовери и арх. Влади Калинов, шеф на Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) пред " Дневник ".

" Островът не го виждам като главен проблем. Намаляването на скоростта в сектора от 120 км/ч на 90 км/ч ще докара до повече време за реакция на водачите за каквото и да било ", счита той. Ако всички пътни знаци преди отбивката ги е имало, нещата са щели да бъдат наред, съгласно Калинов. Той не би предложил при ремонта на мантинелата да се избере за крайщата й вид " нулиране ", тъй като тогава има риск леките коли, качили са по нея елементарно да се преобърнат.

" В случая с рейса единственият проблем е, че се е запалил. Автобусът е минал през две мантинели и на пасажерите им е нямало нищо. Проблемът за тях е зародилият пожар, а от какво е е зародил, следствието ще каже ", акцентира шефът на ДНСК.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР