Първите щастливци, които подписаха договори с община Пловдив за подмяна

...
Първите щастливци, които подписаха договори с община Пловдив за подмяна
Коментари Харесай

Щастливци замениха кюмбетата с пелети и климатици

Първите щастливци, които подписаха контракти с община Пловдив за замяна на кюмбетата си с екологично отопление, са поданици на регионите " Северен " и " Западен ". Двамата пловдивчани са утвърдени в плана " Мерки за възстановяване качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от битовото отопление ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Георги живее в еднофамилна остаряла 100-годишна къща. Сградата не е санирана и единственият метод да се получи удобна температура е да се инсталира пелетна камина.

" Досега съм се отоплявал на дърва. Живея покрай новотела в остаряла къща. Около мен застроиха доста нови кооперации. В момента на разпалването горим вестници и подпалки, има проблем от комшиите поради пушека. Освен това има машинация с дървата – купуваш 1 кубик, а получаваш 0.7 или 0.8 кубика. Труд и време за  почистване и подпалки... има доста отрицателни неща.

На пелети не знам дали ще е по-евтино, само че ще е по-чисто, удобна температура ще има. Направихме съвещания с ОВК експерти и те ни предложиха пелети. 

Купувахме 3 кубика дърва, в този момент са по 170 лв. кубика. За камината ще трябват два тона пелети по 850 лева тона. Разходите ща са на кантар " - споделя мъжът.

Жителка на " Смирненски " изясни, че до момента също са се отоплявали на дърва. " Топлината е естествена и няма по какъв начин да я получим по различен метод, само че е трудоемко. Решихме, че в един апартамент е по-удобно да се отопляваш с климатици. Кандидатствахме и бяхме утвърдени за три климатика за три пространства " - сподели дамата. 

Според заместник-кметът Анести Тимчев няма отлив на искащи, само че обстановката е динамична, защото участниците в програмата трансформират първичните си стремежи.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР