Първите прогнози за икономическото въздействие от руската инвазия в Украйна

...
Първите прогнози за икономическото въздействие от руската инвазия в Украйна
Коментари Харесай

Икономическите последствия от войната: Забавяне в САЩ, потенциална рецесия в Европа и двуцифрен срив в Русия

Първите прогнози за икономическото влияние от съветската инвазия в Украйна към този момент са факт, като множеството анализатори са на мнение, че стопанската система на Съединени американски щати ще нарасне по-бавно и ще бъде подложена на напън от по-висока инфлация, европейската стопанска система ще флиртува с евентуална криза, а тази на Русия ще се срине с двуцифрен спад, написа Си Ен Би Си.

Според CNBC Rapid Update, междинната прогноза на 14 анализатори планува растеж на брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати с 3,2% през тази година, което е с 0,3% под февруарската прогноза. Експертите обаче предизвестяват, че пред американската стопанска система към момента има доста незнайни, най-много това по какъв начин Съединени американски щати ще реагира на петролния потрес, при който цените на американския лек недопечен нефт скочиха над 126 $ за барел а междинната цена на бензина в страната е над 4 $ за галон (3,8 литра).

Пълното унищожаване на съветския нефт от световните доставки може да значи доста по-мрачен резултат, считат икономисти.

„ Последствията от цялостното прекъсване на съветския експорт на нефт от 4,3 милиона барела дневно биха били трагични за Съединени американски щати и Европа “, посчават анализатори от JPMorgan

CNBC Rapid Update демонстрира, че анализаторите чакат икономическият напредък в Съединени американски щати да се форсира с3,5% през второто тримесечие по отношение на растежа от 1,9% през първото. Тази оценка за второто тримесечие обаче е по-ниска с 0,8 процентни пункта по отношение на предходното изследване.

„ Цените на силата порастват и може да останат по-високи за нескончаем интервал. Аз обаче чакам огромна част от покачването, следено през последните дни, да се отдръпна в границите на няколко месеца, което значи, че ще има основно краткосрочно влияние върху растежа и инфлацията “, сподели икономистът Стивън Стенли.

Един фактор, който прави ценовия потрес в Съединени американски щати друг от този в другите страни е мащаба на производството в Съединени американски щати. При жестоко равновесие сред производството и търсенето в Съединени американски щати, парите се трансферират от потребителите към производителите и назад в стопанската система, а не от Съединени американски щати към чужденци. Този ценови растеж ще удари по-силно обособени американски фамилии и избрани райони на страната, само че ще усили облагите на американските енергийни компании.

От своя страна петролните компании евентуално ще подтикват растежа, като употребяват облагите за увеличение на сондажите.

Европа обаче ще понесе много по-тежки вреди. Barclays намали прогнозата си за икономическия напредък на Европа тази година до 3,5% по отношение на 4,1% през предишния месец.

„ Покачващите се цени на суровините и отдръпването от рисковите активи на финансовите пазари са главните проблеми. Това допуска световен стагфлационен потрес, като Европа е най-уязвимият район “, уточни капиталовата банка.

JPMorgan намали с съвсем цялостен % прогнозата си за европейския напредък през тази година, като в този момент банката чака растеж на Брутният вътрешен продукт от 3,2% за района. Растежа единствено за второ тримесечие се чака да бъде премахнат и да е към нулата.

Най-тежко наранена обаче ще бъде Русия. JP Morgan предвижда спад от 12,5% на Брутният вътрешен продукт на Русия на фона на невижданите наказания, които замразиха нейните 630 милиарда $ във валутни запаси и отрязаха стопанската система й от огромна част от останалия свят.

Институтът по интернационалните финанси планува стесняване от 15% на съветската стопанска система, което е двойно по-голям спад спрямо този от времето на международната финансова рецесия. „.Русия в никакъв случай повече няма да бъде същата “, написа основният икономист на IIF Робин Брукс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР